Stranačke aktivnosti     | 02.10.2021. 18:22 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Tuzla, 2.10.2021. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

“Žene su najveći neiskorišteni rezervoar talenta u svijetu.”

– Hillary Clinton

 

A danas je u Dramar centru Tuzla održana tribina Foruma žena Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla, koja upravo potvrđuje gore navedenu tvrdnju. Na tribini se okupilo preko stotinu vrijednih, aktivnih i sposobnih žena kako bi ukazale na značaj žene, kao temelja svake zajednice i kako bi pozvale kompletnu društvenu zajednicu da ženama ukaže povjerenje i dozvoli im da pokažu svoje sposobnosti na istaknutim položajima u društvu.

 

Gošćama su se obratile Azra Ibrahimović, predsjednica Foruma žena GO DF Tuzla, Dajana Čolić, vijećnica u Općinskom vijeću Lukavac, Sandra Imširović, zastupnica u Skupštini TK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, te Alma Kratina, predsjednica kluba DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Moderatorica tribine, Lejla Mehanović, potpredsjednica Foruma žena GO DF Tuzla je ukazala da Forum žena postoji od samog osnivanja stranke, već 8 godina i da su za to vrijeme žene Demokratske fronte provele niz humanitarnih, edukativnih, kreativnih i drugih aktivnosti, da su ponosne na postignute rezultate i spremne da nastave sa svojim aktivnostima još intenzivnije. U skladu sa navedenim, na tribini su predstavnice Foruma žena gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla, predsjedniku Kantonalnog odbora DF-a, prof. dr. Zlatanu Begiću uputile i inicijativu za osnivanjem kantonalnog Foruma žena DF-a kako bi se aktivizam i povezanost širili na kompletan Tuzlanski kanton. Samo međusobnom podrškom i povezivanjem možemo ostvariti velike stvari.

 

Azra Ibrahimović, predsjednica Foruma žena Gradskog odbora DF Tuzla je prisutnima iznijela presjek stanja položaja žena u političkom životu BiH: „Da žene u BiH imaju neravnopravan položaj u odnosu na muškarce. Ta neravnopravnost je posebno vidljiva u političkom životu. Propisi određuju da na izbornim listama stranaka mora biti 40% pripadnika manje zastupljenog spola, što se u našem društvu uvijek tumači kao 40% žena i 60% muškaraca.“

 

U svom izlaganju, Alma Kratina, predsjednica kluba DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istaknula je: „Potpuno svjesni činjenice da su žene, generalno podzastupljene na  mjestima odlučivanja i da su tek izborne kvote za manje zastupljeni spol učinile da neznatni procenat žena u BiH u zakonodavnoj vlasti bude povećan na nekih 23%, u okviru  Demokratske fronte pokušavamo osnažiti žene i potaknuti za aktivan politički  angažman. Bosna i Hercegovina ima Zakon o ravnopravnosti spolova, zatim ratificiranu Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, pa ipak žene su i dalje često diskriminirane, manje plaćene na tržištu rada, podzastupljene na mjestima odlučivanja, u zemlji gdje nema programskog, a kamoli rodno odgovornog Budžetiranja. Zbog svega toga, Demokratska fronta je i kroz svoj novi Statut, ali i javne politike jasno opredijeljena da podrži i osnaži žene koje su spremne da budu dio političkih snaga za opšte dobro svih građana u Bosni i Hercegovini .“

 

 

 

Azra Ibrahimović, predsjednica

Foruma žena Gradskog odbora Demokratkske fronte Tuzla

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta