Kultura     | 02.10.2021. 13:39 |

Predstavom 'Dječak s koferom' otvoren Mali MESS (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2.oktobra (FENA) – Plesnim performansom Udruženja „Kurser“, koji su osmislile  umjetnice Samra Mlinar-Mandić i Dženita Hasečić na trgu ispred Pozorišta mladih započelo je otvaranje programa Malog MESS-a. 

Udruženje „Kurser“ djeluje od 2016. godine, a u svojim koreografijama koriste elemente klasičnog baleta, savremenog plesa, hip-hopa i flamenka.

Portparol Festivala Una Bejtović govoreći o značaju Malog MESS-a istakla da uslovno rečeno Festivala MESS za velike ne bi bilo u svoj njegovoj punoći ako se ne pokuša odgajati publika od najranijih dana.

- Sretni smo da smo i ove godine usprkos svim okolnostima uspjeli organizovati i Mali MESS. Da se najmlađoj našoj teatarskoj publici vratimo i da se oni vrate u teatar. I da im nastavimo pričati o pričama o kojima je važno govoriti najmlađima - kazala je Bejtović.

Mali  MESS otvorila je predstava „Dječak sa koferom“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Srbije. Reditelj i koreograf predstave rađene po tekstu  Mikija  Kennija je  Damjan Kecojević.

Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije djece koja je sve više prisutna u savremenom društvu i ima za cilj da kod publike razvije empatiju prema raseljenim licima.

Govoreći o predstavi te učešću na Festivalu u okviru programa Malog MESS-a Damjan Kecojević je kazao da je sretan što je na ovom festivalu.

 „Dječak s koferom“ govori o dječaku od 12 godina koji je prinuđen da zbog rata napusti svoj dom. I da ode u obećanu zemlju.

-Mi smo ukinuli sve odrednice odakle ide i gdje ide. Da bi priča bila univerzalnija. Nekako je bliska  svima nama. Nije samo pitanje migracije, koja se tiče rata, nego i pitanje ekonomske migracije ili bilo koje vrste nasilnog preseljenja. Ali ono što je posebno potresno u ovom tekstu je dijete koje samo putuje. I ono što je još potresnije da mi u ovoj situaciji korone zaboravljamo da oni i dalje putuju...Ti ljudi. Ta djeca postoje. Mi možda nemamo rješenje ali možda možemo malim stvarima  da im  pomognemo na tom putu- kazao je reditelj i koreograf predstave „Dječak s koferom“ Damjan Kecojević.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković rekao je da mu je drago što su uspjeli sačuvati program Mali MESS.

Svi programi Festivala Mali MESS održavati će se u Pozorištu mladih.

Na programu Malog MESS-a biće predstave  "Junaci Pavlove ulice" Lutkarskog kazalište Mostar Ferenca Molnara u režiji i adaptaciji Tamare Kučinović, "O nježnosti" autorice  Ines Pašić i izvedbi Pozorišta  lutaka u Mostaru, „Psić boje neba“ u produkciji Dječje, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, autora Nađe Vasileve i Darka Kovačovskog.

Za kraj programa će na YouTube kanalu Festival MESS biti prikazana predstava „Mali princ“  u izvedbi Otvori pRozorište kolektiv.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6547

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1me-u-fc7wPAbzWk6JSkAizW_pewd10_3?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Otkazana izvedba predstave 'Mala Frida' na Malom MESS-u

Mali MESS donosi predstave o razumijevanju drugačijih

Ovogodišnje izdanje Malog MESS-a prilagođeno osobama sa poteškoćama u razvoju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!