Bosna i Hercegovina     | 02.10.2021. 10:53 |

Predložen pritvor za Iranca osumnjičenog za krijumčarenje migranata u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Abdolaha Djakama, rođenog 1987. u gradu Mahabad u Iran, državljanina Irana   osumnjičenog za krijumčarenje migranata.

Prema dostupnim dokazima, osumnjičeni je na području Srbije otuđio automobil kojim je na područje Bosne i Hercegovine prokrijumčario četvoricu ilegalnih migranata.

 

Policijski djelatnici MUP-a RS lišili su ga slobode na podučju Višegrada u vozilu kojim je upravljao, zajedno sa četiri ilegalna migranta koji su također državljani Irana.

Osumnjičeni je krijumčarenje počinio na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prijelaz državne granice, te organizirao njihov prijevoz preko teritorije Bosne i Hercegovine, postupajući tako protivno Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za jer se radi o stranom državljaninu koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'