Ekonomija     | 01.10.2021. 15:17 |

Najpoznatiji plodovi Mediterana izloženi u Stocu (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

STOLAC, 1. listopada (FENA) - Dvodnevna poljoprivredna sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" otvorena je u petak u Stocu gdje su se okupili brojni domaći i poljoprivredni proizvođači iz Hrvatske i Crne Gore.

Ova manifestacija međunarodnog karaktera već 13 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline.

Manifestaciju je proglasio otvorenom ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je čestitao organizatorima na organizaciji i poželio izlagačima i posjetiteljima ugodan boravak i druženje u Stocu.

- Zahvaljujem domaćinima što su me pored mojih upravno-pravnih obveza pozvali ovdje na jedan predivan susret ljudi koji svojim radom, trudom i zalaganjem žele prikazati cjelokupnoj javnosti ono što su radili kroz čitavu godinu. Danas beremo hercegovačke plodove Mediterana i nadam se da ćemo uživati svi skupa u Stocu - kazao je u izjavi novinarima ministar Grubeša.

 Načelnik Stoca Stjepan Bošković također je naglasio značaj ovog sajamskog skupa.

Poželio je izlagačima uspješno promoviranje svojih proizvoda te zahvalio organizatorima i predstavnicima županijskih, federalnih i državnih vlasti koji su prepoznali ovu manifestaciju kao međunarodnu.

- Ova manifestacija nama puno znači u turističkom, ali i razvoju poljoprivrede, kao jedne strateške grane u općini Stolac kad su u pitanju ove tri kulture - maslina, smokva i šipak - kazao je Bošković.

Predsjednik udruge "Hercegovački plodovi Mediterana" Zoran Raič kazao je kako su se ove godine, za razliku od protekle zbog pandemije, stekli uvjeti za organizaciju sajma.

- Na ovogodišnjoj trinaestoj po redu međunarodnoj sajamskoj manifestaciji Hercegovački plodovi Mediterana imamo oko 60 izlagača, prvenstveno iz Bosne i Hercegovine, ali tu su i izlagači iz Hrvatske i Crne Gore - izjavio je Feni Raič.

Na sajmu su, naveo je, zastupljene mediteranske kulture šipak, smokva i maslina.

- Uz nabrojane kulture imamo i razne prerađevine - džemove, marmelade, salate, ajvare, vina, rakije, zatim su tu pčelinji proizvodi, med, ljekovita bilja, razne rukotvorine i poljoprivredna mehanizacija koja je potrebna - istaknuo je Raič.

Pored izložbenog dijela sajma, najavljen je i nastup folklornih skupina.

- Prvi dan je izložbeni dio sajma dok su za subotu planirani nastupi folklornih skupina, u sklopu projekta EUnity kojeg radimo zajedno s JU Radimlja - kazao je Raič.

Dodao je kako će tijekom sajma biti upriličene razne prezentacije tradicionalnih lokalnih i kulturnih događanja festivala sajmova svih 11 lokalnih zajednica uključenih u navedeni projekt, a također će se održati i seminar na dvije teme, 'Programi i politike EU-a za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnom turizmu' i 'UNESCO-va konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnog izražavanja.

Poželio je izlagačima i posjetiteljima ugodan boravak na manifestaciji i naglasio kako su mediteranske kulture jako bitne u razvoju turizma Hercegovine.

Jedan od izlagača na sajmu je i Damir Radić, voditelj zadruge Eko life iz Stoca, koji je posjetiteljima predstavio svoje komercijalne i organske proizvode - džemove, sokove, sušeno voće, povrće.

- Organska proizvodnja ide u izvoz i po narudžbi u Europsku uniju i Dubai, a komercijalna se može naći na bh. tržištu - kazao je Radić i naglasio važnost ove manifestacije.

Sajam u Stocu okupio je mnogobrojne predstavnike gospodarskog, društvenog i političkog života, među kojima predstavnike Vlade HNŽ-a na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom kao i potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6542

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16AW6jXlopKRaunKSeuh2E1PYZqEOjO2F?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo