Ekonomija     | 01.10.2021. 14:27 |

Vlada ZDK svojim mjerama pokazala da je jačanje privrede jedan od prioriteta

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona odbacuje neargumentirane i paušalne navode iznesene na sjednici Skupštine Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona. Tvrdnja da je ovo udruženje "u pandemijskoj godini izgubilo saradnju s Vladom ZDK" je neistinita i krajnje maliciozna. 

Podsjećamo Grupaciju poslodavaca ZDK-a da je Vlada među prvima u Federaciji BiH donijela set interventnih mjera za pomoć privredi i saniranje posljedica pandemije. U okviru tih mjera su osigurana i izdvojena sredstva za isplatu 50 posto najniže plaće za mart, a potom i 100 posto najniže plaće za mjesec april 2020. godine. Za ovu namjenu izdvojeno je ukupno 2,6 miliona KM, a subvenciju je dobilo 3.220 privrednih subjekata sa 8.817 uposlenih. 

- Također, realizirani su i redovni programi poticaja, kao što je regresiranje kamata na kredite kod komercijalnih banaka i Kreditno-garancijskog fonda, regresiranje troškova jačanja konkurentnosti, regresiranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata te regresiranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti. Kroz sve ove programe u privredu je tokom pandemijske 2020. godine usmjereno oko 3,8 miliona KM - navodi se u reagiranju Vlade ZDK. 

Napominjemo da je u toku procedura po javnim pozivima za odobravanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 2021. godinu u iznosu od 2,5 miliona KM. Cilj ovih mjera je jačanje konkurentnosti domaćih kompanija. 

Apsolutno je netačno, ističu, da Vlada ne vodi socijalni dijalog sa partnerima, jer je do sada, u ovom sazivu Vlade, održano ukupno 15 sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK-a, na kojima je raspravljano o svim pitanjima važnim za život i rad u ovom kantonu. Vlada ZDK-a je otvorena i posvećena socijalnom dijalogu koji je u interesu cjelokupnog društva, vodeći računa o interesima socijalnih partnera, kako poslodavaca, tako i sindikata koji zastupaju interese radnika. 

Vlada ZDK-a je svojim mjerama i odnosom prema privredi pokazala da je jačanje privrede, posebno u vrijeme pandemije, jedan od njenih najvažnijih prioriteta te da u skladu sa svojim mogućnostima čini sve da pomogne očuvanje likvidnosti i jačanje konkurentnosti domaćih kompanija. 

Stoga, pozivamo Grupaciju poslodavaca ZDK-a da se suzdrži paušalnih ocjena i malicioznih izjava koje javnost upućuju na stvaranje pogrešnog suda o odnosu Vlade ZDK-a prema cjelokupnoj ekonomiji, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za nabavku i održavanje medicinske opreme te prevenciju zdravlja u ZDK izdvojeno 1.380.000 KM

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'