Bosna i Hercegovina     | 01.10.2021. 13:23 |

Dodik: NSRS u oktobru preispituje odluke o saglasnosti za formiranje OSBiH i VSTV-a

FENA Hana Imamović

BANJA LUKA, 1. oktobra (FENA) - Narodna skupština Republike Srpske preispitat će u oktobru sve odluke i saglasnosti koje je dala poput onih za formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Kazao je to danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, napominjući da će to biti učinjeno ne samo zbog odluke Ustavnog suda o šumama i nametanju dopuna Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, nego zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ponovio je stavove koje iznosi već posljednja dva mjeseca da taj bosanskohercegovački entitet ne priznaje novoimenovanog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i napomenuo da ostaju pri stavu da politički predstavnici iz RS-a ne učestvuju u odlučivanju u državnim institucijama.

Komentirajući najavu predstavnika opizicionih stranaka iz RS-a koji su za subotu, najavili proteste u Banjoj Luci, Dodik je kazao da je to njihovo demokratsko pravo.

Govoreći o takozvanoj aferi "kisik" kada je rečeno da se u bolnicama u RS-u koristi industrijski, a ne medicinski kisik, Dodik je naglasio da je istraga pokazala da to nije istina, ali da će se za eventualne proceduralne grešake odgovarati.

U Banjoj Luci danas je održan sastanak predstavnika stranaka iz vladajuće koalicije na kojem je razgovarano o odlukama Ustavnog suda, te je Dodik najavio da će biti utvrđen sistematičan odgovor Ustavnom sudu BiH koji će uključivati niz ranije najavljenih mjera.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Hadrović: Dodik se 'zaigrao' misleći da ga američke sankcije nikada neće sustići i staviti u kut

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'