Bosna i Hercegovina     | 01.10.2021. 12:24 |

Vlada i Skupština KS:Hvala tetka Zilhi, ženi sa velikim srcem i vrijednim rukama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) – Povodom smrti Zilhe Šete, „tetka Zilha“, simbola humanosti Sarajeva, izraze saučešća porodici i prijateljima uputili su članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

- Iznenadna smrt tetke Zilhe, sarajevske heroine koja je u protekle tri decenije nesebično, sa puno brige i ljubavi, u svojoj kuhinji hranila izbjeglice, raseljene i siromašne potresla je naš grad i čaršiju – kaže se u telegramu saučešća..

Tetka Zilha je, dodaje se, kroz svoju humanost i bliskost sa svima kojima su njena kuhinja i topli obrok bili mjesto koje je mijenjalo dom, postala zaštitni znak i simbol dobročinstva i ljudskosti.

Podsjećaju da je njena Narodna kuhinja počela s radom na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, 1992. godine. Svi koji su živjeli i preživjeli tadašnje Sarajevo znaju koliko je u onim uslovima bilo teško prehraniti sebe, a kamo li nahraniti izbjegle i gladne.

Kada je bilo najteže, uz podršku svojih sugrađana, komšija, boraca tetka Zilha počinje spremati tople obroke, sa svojom prepoznatljivom domaćinskom pažnjom i ljubavi.

Njena Narodna kuhinja je poslije rata postala dio sistema socijalne zaštite koju Kanton Sarajevo pruža najugroženijim građanima.

- Tetka Zilha će ostati upamćena kao žena sa velikim srcem i vrijednim rukama – navedeno je u telegramu saučešća koji su porodici Šeta i prijateljima uputili  članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Svojim djelima i angažmanom Sidran je zadužio nas i buduće generacije

Bećirović: Profesor Esad Zgodić dao je neprocjenjiv doprinos nauci

Bećirović: Alispahić ostavio dubok trag u bh. književnosti i pozorišnoj umjetnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo