Svijet     | 01.10.2021. 12:10 |

Devet osoba poginulo u požaru u bolnici u Rumuniji

FENA Internet

BUKUREŠT, 1. oktobra (FENA) - Devet osoba je stradalo u požaru u rumunskoj bolnici na odjelu za liječenje pacijenata od koronavirusa, rekli su dužnosnici, što je treći smrtonosni požar u zemlji u manje od godinu dana.

Vatrogasci su ugasili požar u bolnici u istočnom gradu Constanti u jutarnjim satima.

Na snimkama se vidi kako pacijenti iskaču kroz prozore s nižih spratova bolnice, a vatrogasci izvode ljude.

Privremeni ministar zdravstva Cseke Attila rekao je da je 113 pacijenata bilo u bolnici u vrijeme požara, uključujući 10 na odjelu intenzivne njege.

Timovi za hitne slučajeve postavili su mobilnu jedinicu za trijažu u blizini bolnice, a do sada je evakuirano 50 pacijenata koji su prebačeni u druge bolnice, izvijestio je Reuters.

U rumunskim bolnicama je trenutno hospitalizovano više od 12.100 pacijenata sa COVID-19, uključujući 315 djece, a 1.364 pacijenata je na odjelima intenzivne njege.

Broj novih infekcija COVID-19 u Rumuniji u četvrtak je dosegao 12.032, što je novi rekord, a u jedinicama intenzivne njege u cijeloj zemlji ponestalo je mjesta. Rumunija ima drugu najnižu stopu vakcinisanosti u Evropskoj uniji.

U februaru je u požaru u bolnici u glavnom gradu Bukureštu poginulo četiri pacijenta. Prošlog novembra je 10 osoba umrlo na odjelu intenzivne njege u bolnici Piatra Neamt.

Čak i prije pandemije, rumunski je zdravstveni sistem bio pod pritiskom, opterećen korupcijom, neučinkovitošću i ispolitiziranim menadžmentom. Zemlja ima jednu od najmanje razvijenih zdravstvenih infrastruktura Evropske unije.

Država je izgradila jednu bolnicu u posljednja tri desetljeća, najmanje troši na zdravstvenu zaštitu u EU-u, a deseci hiljada doktora i medicinskih sestara emigrirali su. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'