Bosna i Hercegovina     | 01.10.2021. 11:30 |

Pet od šest dobavljača u BiH neovlašćeno snabdijevali zdravstvo kiseonikom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovine zatražio je od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i entitetskih zdravstvenih inspekcija da pokrenu inspekcijski nadzor nad pet dobavljača koji su u proteklom periodu neovlašćeno snabdijevali medicinskim kiseonikom javne zdravstvene ustanove, saopćeno je iz Transparency Internationala.

Prema saopćenju, ova asocijacija je dobila zvaničnu potvrdu od Agencije za lijekove da dozvolu za pro

 

 

met lijekovima nema pet od ukupno šest preduzeća koja su u proteklom periodu putem javnih nabavki sklapala ugovore s javnim zdravstvenim ustanovama.

Radi se o kompanijama: TGT TEHNOGAS, ISTRABENZ PLINI d.o.o Breza, KRAS d.o.o Laktaši, TEHNOGAS Kakmuž i Milojević Gilje Gas.

Ove kompanije su bez dozvole za promet lijekovima, u proteklom periodu snabdijevale brojne zdravstvene ustanove kiseonikom. Prema podacima kojima TI raspolaže, među tim ustanovama su Klinički centar Republike Srpske, bolnice u Gradiški, Nevesinju, Sanskom Mostu, Doboju, Zenici, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru, kao i brojni zavodi i domovi zdravlja.

Na ovaj problem TI je ukazao još u junu ove godine kada je tražio od Agencije da pokrene inspekcijski nadzor nad firmom koja je snabdijevala bolnicu u Trebinju a nije bila u javnom registru.

TI je tek jučer dobio zvaničan dopis od Agencije, koji se prethodno pojavio u medijima, da je inspekcija utvrdila da je tehnički gas korišćen u medicinske svrhe, čime je ugrožavano zdravlje pacijenata.

Zbog toga posebno zabrinjava što su nadležni ignorisali upozorenja inspektora te je reakcija uslijedila tek nakon pritiska javnosti, ali i politizacije cijelog slučaja.

Zato Transparency International BiH apeluje da nadležni ispitaju i sankcionišu odgovorne bez izuzetka i zabrane promet medicinskim kiseonikom svim kompanijama koje ne ispunjavaju uslove.

Ovaj proces treba uraditi što hitnije, bez uplitanja politike i bez međustranačkih obračuna, a nadležni su dužni iskoristiti sve zakonske mogućnosti da obezbijede zdravstvenim ustanovama kontinuirano snabdijevanje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'