Bosna i Hercegovina     | 01.10.2021. 16:31 |

Skupština HNK o Nacrtu strategije razvoja 2021. - 2027. godina (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 1. oktobra (FENA) - U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u petak je počela sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj će se, uz ostalo, razmatrati Nacrt strategije razvoja HNK od 2021. do 2027. godine.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago naglasio je kako Strategija definiše osnovne strateške pravce razvoja kantona u narednih šest godina te da je riječ o dosta obimnom materijalu.

- U toj strategiji su predviđena tri strateška cilja, i to dinamičan i održivi ekonomski razvoj uz održivo korištenje resursa, zatim podizanje kvaliteta i savremenog razvoja društvenog sektora te upravljanje resursima i uslugama eko sistema u skladu s postojećim kapacitetima okoliša - kazao je Špago u izjavi za novinare.

Pošto je riječ o Nacrtu strategije, izrazio je nadu kako će zastupnici dati konkretne prijedloge i mjere kako bi Strategija dobila onaj oblik koji bi trebao biti provodiv.

- Implementacija ove strategije po procjenama Vlade, odnosno tima koji je radio Strategiju, u narednih sedam godina bi trebala koštati negdje oko 350 miliona maraka, s tim što bi iz budžeta bilo oko 226 miliona, dok su ostala sredstva iz raznih fondova, sredstava doznačenih sa viših nivoa vlasti i od raznih drugih prihoda - podcrtao je Špago.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović naglasio je kako HNK mora imati strategiju razvitka te da je bitno razgovarati o ovakvoj vrsti dokumenata.

-  Iza ove strategije bi trebale ići sektorske strategije vezane za promet i neke druge oblasti i to bi onako bila jedna cjelokupna slika ovog kantona s kojom se stvaraju pretpostavke da ih možete prezentirati i pred evropske institucije jer bez ovakvih dokumenata apsolutno nemate nikakav prolaz - ocijenio je Martinović.

Nakon današnjih sugestija i prijedloga najvjerovatnije će, kako je dodao, biti određen rok od trideset dana kako bi se to sve još jedanput sagledalo i vidjelo i kako bi se dobio jedan dokument koji će doći u Skupštinu u formi prijedloga. 

Zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević (SDP BiH) mišljenja je kako Nacrt ove strategije razvitka direktno oslikava rad ove vlade.

- Radi se o potpuno metodološki kontaminiranom dokumentu. Mi nemamo ni izvještaj o realizaciji Strategije iz prethodnog perioda, a ono što je smješno, neozbiljno i neodgovorno je da u Strategiji imate stalno ponavljanje tijela za implementaciju strategije koje nije formirano i nije postojalo ni u onoj staroj strategiji. Znači, jedan vrlo neozbiljan i neodgovoran dokument koji čak i u finansijskom aspektu predviđa da će Vlada osigurati 120 miliona maraka od evropskih fondova a oni za sedam godina nisu donijeli ni jedan i po milion - ocijenio je Žuljević.  

Pored Nacrta strategije razvoja, zastupnici će, između ostalog, razmatrati i Zaključak Vlade HNK o prihvatanju mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite na Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6543

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MzmY805BCHxIrWZuCxhAKHkasGu1MhqG?usp=sharingg

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština HNK u ponedjeljak o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti

Martinović: Moralo je biti puno više zakona u skupštinskoj proceduri

Skupština HNK danas o prijedlozima zakona o termoenergetskoj i elektroenergetskoj inspekciji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta