Bosna i Hercegovina     | 30.09.2021. 17:43 |

Brkić se sastao s direktorom Ureda za Jadran i Balkan u MVP Italije Casconeom

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas s direktorom Ureda za jadransku regiju i Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Andreaom Casconeom. 

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima BiH i Republike Italije, aktualnoj situaciji u BiH, s naglaskom na europske integracije te posljedicama pandemije COVID-19, osobito na ekonomiju i gospodarstvo. 

Tom prigodom je istaknuto da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Italije dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. 

Zamjenik Brkić informirao je sugovornika o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na reformski proces i izmjene Izbornog zakona, kao ključnog prioriteta u ovoj godini s obzirom na to da je 2022. izborna godina. Izrazio je zahvalnost Republici Italiji za pomoć i potporu koju pruža svih ovih godina BiH, posebice kada je riječ o putu naše zemlje u EU i NATO. Istaknuo je značaj kontinuirane potpore Republike Italije unutar EU u narednim koracima pristupanja BiH EU, te nastavku ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Istaknuo je da BiH cijeni stav Italije da europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana treba biti prioritet, kao i napore Italije u naglašavanju važnosti i vrijednosti EU proširenja, za sigurnost i prosperitet na Balkanu, ali i konzistentne i kontinuirane potpore reformskim naporima u zemljama regije. Izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak naše zemlje te uskoro odobriti BiH status zemlje kandidata. Ocijenio je da bi se time ujedno dalo ohrabrenje BiH da nastavi sa neophodnim reformama. Podsjetio je da žitelji naše zemlje, i pored usporavanja procesa proširenja, i dalje bezrezervno podržavaju europsku perspektivu i da taj put za BiH nema alternativu. 

Direktor Cascone je naglasio da Italija nastavlja zagovarati proširenje EU na područje zapadnog Balkana kao i nastavak procesa reformi i europskih integracija BiH. Izvijestio je zamjenika Brkića da je u talijanskom Parlamentu ove godine usvojena Rezolucija o strategiji europskih integracija zapadnog Balkan te da je na taj način Italija poslala još jednu snažnu političku poruku o istinskoj predanosti europskoj perspektivi zapadnog Balkana, dodatno potvrđujući geostratešku važnost proširenja EU na ovu regiju. 

Tijekom susreta bilo je riječi i o ekonomskim odnosima, migracijama te suradnji dva ministarstva vanjskih poslova i mogućnosti održavanja bilateralnih konzultacija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta