Bosna i Hercegovina     | 30.09.2021. 15:27 |

Schmidt se nada izbornoj reformi prije izbora 2022. godine

FENA Internet

BERLIN, 30. septembra (FENA) – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da podržava izbornu reformu koja će zemlju približiti Evropskoj uniji, te se nada postizanju sporazuma o takvim promjenama uoči izbora koji se održavaju u oktobru sljedeće godine.

- Bilo bi dobro da se promjena izbornog zakona dogodi na vrijeme prije izbora u oktobru 2022. godine - rekao je Reutersu visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, misleći na promjene prema jednakim i demokratskim pravima za sve građane.

- Odluke Evropskog suda za ljudska prava nisu provedene, poput presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da se neko ko se ne identifikuje ni kao Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne može kandidovati za predsjednika. To mora biti promijenjeno - rekao je Schmidt.

Njegov ured nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Schmidt, bivši njemački ministar, izjavio je da trenutni zakon ne ispunjava međunarodne zahtjeve, uključujući sudske presude.

Visoki predstavnik u BiH je također komentarisao pritužbe bosanskih Hrvata u BiH da zakon ne garantuje jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - Hrvate, Srbe i Bošnjake - Schmidt se pozvao na Daytonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan u kojoj su većina Bošnjaci i Hrvati, a drugi u kojoj su većina Srbi.

- Daytonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad - rekao je.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Schmidt: Radit ću na tome da svi koji negiraju genocid budu krivično gonjeni

Zovko: Rješenje za Izborni zakon mora biti pronađeno unutar BiH

HNS BiH pozdravlja stav EU o značaju izborne reforme za stabilnost BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana