Bosna i Hercegovina     | 30.09.2021. 11:42 |

Vlada FBiH - Prihvaćena inicijativa Širokog Brijega

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, prihvatila inicijativu Gradskog vijeća Široki Brijeg za dopunu Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivu naseljenih mjesta u određenim općinama.

Inicijativom Gradskog vijeća traži se utvrđivanje novog naseljenog mjesto „Provo" koje će biti izdvojeno iz naseljenog mjesta "Donji Gradac".

Utvrđeno je da je provedena potrebna procedura neposrednog izjašnjavanja građana, a vidljivi su i razlozi zbog kojih se traži formiranje novog naseljenog mjesta.

Danas je Federalno ministarstvo pravde određeno za nositelja izrade dopune Zakona.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici Savezu ratnih vojnih invalida sa 100 posto invaliditetom FBiH dala na privremeno petogodišnje korištenje i bez naknade, poslovni prostor u Sarajevu.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Agencije za državnu službu FBiH o provedenom postupku ocjenjivanja rada državnih službenika u federalnim organima državne službe za 2020. godinu.

Danas je odobreno raspoređivanje 30.260 KM donatorskih sredstava s podračuna Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz projekta „Evropska sedmica imunizacije“ za projekt „Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH“, čiji je donator Američki centar za kontrolu bolesti.

Korisniku eksproprijacije JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo Vlada je dozvolila ulazak u posjed nekretnina prije isplate za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjima Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekrentina Općine Ilidža.

Vlada Federacije BiH je donijela potrebne odluke i imenovala komisije za provođenje konkursnih procedura za izbor i imenovanja Stručnog savjeta Agencije za nadzor osiguranja FBiH, direktora Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću, zatim jednog člana Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH - FIPA, kojeg imenuje Vlada FBiH, te predsjedavajućeg Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

Nadzornom odboru JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo Vlada Federacije BiH je dala prethodne saglasnosti za razrješenje člana Uprave - izvršnog direktora za poštanski promet, kao i za imenovanje Avdije Numanovića za vršioca ove dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do 12 mjeseci.

Vlada je Skupštini Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo dala prethodne saglasnosti za razrješenje Vahidina Omanovića dužnosti člana Nadzornog odbora uime državnog kapitala, zbog podesene ostavke, te za imenovanje na ovu dužnost Mirze Kasuma, do isteka mandata ranije imenovanih ostalih članova Nadzornog odbora.

Za člana Komisije za iznalaženje lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada uime Federacije BiH imenovana je Irena Ivičević. Zadatak člana Komisije je da, u saradnji sa ostalim članovima, predstavnicima Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske, iznađe najpovoljniju lokaciju za skladištenje radioaktivnog otpada i da je predloži Vijeću ministara BiH. S tim u vezi, Federalna uprava civilne zaštite danas je zadužena da Vladu informira o lokacijama koje budu predložene za odlaganje radioaktivnog otpada.

Vlada FBiH je, zbog isteka mandata na koji su imenovani, 13 dosadašnjih direktora ili zamjenika direktora kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH privremeno, na najduže do tri mjeseca, imenovala za vršioce ovih dužnosti.

Danas su, uime Vlade FBiH, za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava opunomoćeni Jadranko Puljić (Ceste d.d. Mostar), Amadeo Mandić (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo) i Jasmina Pašić (RMU Banovići d.d. Banovići), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta