Ekonomija     | 02.10.2021. 09:16 |

Fritsch: Glavna tema naše budućnosti je dekarbonizacija industrije (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO,  2. oktobra (FENA) - Harald Fritsch, predsjednik Uprave austrijske kompanije Asamer Baustoffe AG koja je vlasnik Fabrike cementa Lukavac, izjavio je za Fenu da će fokus predstojeće konferencije "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂" biti na regiji zapadnog Balkana, a posebno na Bosni i Hercegovini.

- Kao što smo i sami svjesni nalazimo se u industrijaliziranoj regiji, industrijaliziranoj zemlji, pa je glavna tema naše budućnosti dekarbonizacija industrije, ali i pokazati učesnicima kako trenutni trendovi mogu pomoći u dekarbonizaciji industrije, a posebno u industriji u kojoj posluje naša kompanija - rekao je Fritsch.

Dodao je da se druga tema tiče kružne ekonomije i zbrinjavanja otpada, iako na prvi pogled te oblasti nisu povezane.

- Ako pogledamo malo dublje, postoji bliska veza između cementne industrije i zbrinjavanja otpada općenito. O tome bi trebalo govoriti nekoliko govornika iz te industrije, iz raznih udruženja i drugih zemalja, kako bi prenijeli najbolje prakse i dali uvide o tome šta bi se moglo učiniti kako bi se ubrzala dekarbonizacija industrije - istakao je Fritsch.

Naveo je da im nije bila namjera raditi sve ispočetka, već imati govornike na konferenciji koji će pružiti više informacija o tome kako druge zemlje provode dekarbonizaciju i zbrinjavaju otpad, te kako povezati te dvije teme.

Fritsch je pojasnio da je cementna industrija još uvijek fokusirana na upotrebu fosilnih goriva poput uglja i gasa, a cilj je zamijeniti ih alternativnim gorivima koja potiču od otpada.

- Takva goriva su dio kružne ekonomije što znači da potiču od otpada koji ne može biti recikliran i završio bi na deponijama, što je najgori način zbrinjavanja otpada - kazao je Fritsch.

Naglasio je da bi najbolje bilo reciklirati otpad ali smo svjesni da to nije uvijek moguće pa se velike količine raspadaju na deponijama, pri čemu se oslobađa CO₂ i druge emisije što mora biti izbjegnuto.

- Industrije poput cementne rade na vrlo visokim temperaturama i mogu spaljivati otpad, kao jedinu preostalu opciju za otpad koji ne može biti recikliran, te na taj način zamijeniti fosilna goriva i dekarbonizirati industriju - poručio je Fritsch.

Podsjetio je da su neke evropske zemlje značajno napredovale u upotrebi alternativnih goriva kad je u pitanju proizvodnja cementa, sa više od 80 posto učešća takvih goriva.

- To je naš cilj i znamo da postoje dobre prakse koje možemo izučavati i odlučiti šta možemo implementirati u našim zemljama - rekao je Fritsch.

Dodao je da je za zapadni Balkan ključno razgovarati o zbrinjavanju otpada, recikliranju i kružnoj ekonomiji kako bi bilo izbjegnuto bilo kakvo odlaganje na deponijama.

- Takav način zbrinjavanja otpada je svakako važan s ekološkog aspekta ali i sa socijalnog jer stvara nove industrije i radna mjesta. To vidim kao glavni motiv za takav pristup - potcrtao je Fritsch.

Međunarodna konferencija o zelenoj energiji iz otpada i mogućnostima smanjenja CO₂ bit će održana 6. oktobra u Sarajevu.

Cilj konferencije je razmotriti guruća pitanja, razmijeniti pozitivna iskustva te kroz najbolje međunarodne i domaće primjere probuditi svijest i motivaciju o mogućnostima primjene sličnih ideja u organizacijama i zajednicama u kojima učesnici konferencije djeluju.

Pogledajte https://fena.ba/video/6540

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1SqlEe9D-pTNFL1_UUf_jkUzBe0VkjNYm?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana