Bosna i Hercegovina     | 30.09.2021. 08:57 |

UDIK podržava odluku Gradskog vijeća o podizanju spomenika na Kazanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podržava jučerašnju odluku Gradskog vijeća Grada Sarajeva o podizanju spomenika žrtvama ubijenim na Kazanima, ali i izražava žaljenje što tom odlukom nije preciziran kontekst ratnih zločina na Kazanima.

- Nacrt, sad već usvojena odluka, ne navodi ko je ubijao građane Sarajeva tokom 1992. i 1993. godine iako je ta informacija svima poznata. Na spomeniku ubijenim žrtvama Kazana treba navesti da su ubijene Sarajlije žrtve vojnika pod komandom Mušana Topalovića Cace. Iznenađuje nas da u Gradskom vijeću glavnog grada Bosne i Hercegovine nije bilo reakcija na takvo distanciranje od ratnih zločina, čime se umanjuje značaj suočavanja Sarajeva sa zločinima počinjenim na Kazanima - navodi se.

Kako UDIK navodi u saopćenju za javnost, ostaju pri stavu da je potrebno uvažiti mišljenja članova porodica ubijenih i nevladinih organizacija koje se godinama zalažu za izgradnju spomenika.

- Tražimo da se riješi i problem pristupne staze i pronađe adekvatno rješenje da bi se spomenik očuvao. Napominjemo da je na lokalitetu Kazani ekshumirana još najmanje jedna osoba koja nije identifikovana, te da u slučaju potrebe i novih identifikacija bude omogućeno dodavanje imena na spomen-ploču. Pozivamo nadležne institucije da uvaže te stavove i pokažu da su spremni na odgovorno suočavanje s prošlošću. Kad se pravilno navede ko je ubijao te žrtve, onda možemo reći da je napravljen civilizacijski korak. Svako ćutanje o zločinima vrijeđa stradale, a porodicama žrtava produbljuje bol i stvara dodatnu traumu - ističe se. 

Za UDIK je poražavajuća i "činjenica da se gradonačelnica Sarajeva oglušila na prijedloge porodica žrtava i nevladinog sektora, kad je riječ o podizanju spomen-obilježja u gradu Sarajevu, a ne samo o obilježavanju mjesta masovne grobnice na Trebeviću".

- Šetajući gradom svjedočimo brojnim spomen-pločama i spomenicima koji služe kao opomena budućim generacijama, porukom da se nikad ne ponove takvi zločini. Sramotna je činjenica da imena žrtava zločina na Kazanima nećemo vidjeti na tim spomen-pločama i spomenicima u gradu iako su žrtve bile građani i građanke Sarajeva - navodi se.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže postjugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, da bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Schmidt: Proslava 9. januara jasan propust u provedbi obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH

Lendo: Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum

Društvo novinara BiH - Osuda napada na aktiviste i novinare

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'