Bosna i Hercegovina     | 29.09.2021. 17:39 |

Novalić i Đapo s delegacijama SBK-a i njemačkog grada Leipziga

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju Srednjobosanskog kantona predvođenu kantonalnim premijerom Tahirom Lendom, te delegaciju njemačkog grada Leipziga.

U delegaciji SBK, pored kantonalnog premijera, bio je načelnik Općine Busovača Asim Mekić, dok su delegaciju iz Leipziga činili počasni konzul BiH u Njemačkoj, dugogodišnji parlamentarac u pokrajini Sachsen Michael Weichert, te bivši prvi zamjenik gradonačelnika Leipziga i direktor firme TT Cousalting Holger Tschense.

Na sastanku je razgovarano o projektu zbrinjavanja krutog otpada, ali i o mogućnostima prečišćavanja otpadnih voda u općinama Srednjobosanskog kantona.

Delegacije su premijeru Novaliću i ministrici Đapo predstavili koncept zajedničkog projekta upravljanja otpadom, a koji su razvili zahvaljujući poticajnim sredstvima njemačke savezne vlade za programe zaštite okoliša, a posebno za zemlje jugoistočne Evrope. Koncept podrazumijeva udruživanje četiri općine iz Srednjobosanskog kantona, Travnik, Novi Travnik, Busovača i Vitez, a planirano je njegovo proširenje na još sedam općina u ovom kantonu.

Premijer Novalić je rekao da je važnost zbrinjavanja otpadom prepoznala i Vlada Federacije BiH, te je ovo pitanje prije pandemije ocjenjeno kao jedno od prirotetnih. Naglasio je i da su prilikom razgovora s međunarodnim partnerima o prioritetnim aktivnostima Vlade FBiH istaknuta pitanja energetske tranzicije i zbrinjavanje otpada.

Ministrica Đapo je pohvalila napore projektnog tima da iznađu rješenje za zbrinjavanje otpada u Srednjobosanskom kantonu, te izrazila nadu da će doći u fazu realizacije projekt koji je uvršten na jedinstvenu listu prioritetnih projekata u BiH.

Premijer SBK Lendo je rekao da su donošenjem strateških dokumenata u ovom kantonu prepoznati prioriteti među kojima su upravo zbrinjavanje otpadom i vodosnabdijevanje ocjenjeni kao preduslov za jačanje turizma kao izuzetno značajne grane privrede za razvoj Srednjobosanskog kantona. Stoga su u ovaj projekt, prema riječima Lende, uključeni već četiri godine s partnerima iz Njemačke, a kako bi pronašli najbolje rješenje za zbrinjavanje otpada koje se može primjenjivati i na druge regije.

Ekspertni tim koji je izradio koncept projekta zbrinjavanja otpadom u SBK-a broji šest članova, a odnedavno i dva bh. stručnjaka, a projekt je nastao zahvaljujući dugogodišnjem partnerstvu Travnika i Lepziga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrnjić: Insistirati na zastupljenosti domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca

Vlada FBiH - Za 30 KM povećane subvencije za smještaj i ishranu studenata

Premijer Novalić održao radni sastanak o putnoj komunikaciji u TK i regulaciji korita Spreče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo