Svijet     | 29.09.2021. 14:49 |

Više od 670 evropskih firmi posluje u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali

FENA Internet

JERUSALEM, 29. septembra (FENA) - Više od 670 evropskih finansijskih institucija povezano je s kompanijama koje su poslovno angažirane u izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se u izvještaju grupa građanskog društva objavljenom u srijedu.

Izvještaj 25 grupa iz palestinskih, regionalnih i evropskih organizacija poziva kompanije da "okončaju sva ulaganja i prilive finansijskih sredstava" u  naselja, koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu.

Izvještaj detaljno navodi finansijske transakcije vrijedne 255 milijardi dolara - uključujući kredite i kupovine dionica - u kojima učestvuju velike evropske firme kao što su BNP Paribas i Deutsche Bank.

Više od  600.000 izraelskih Jevreja živi u naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, palestinskim teritorijama koje je osvojio u Šestodnevnom ratu u 1967.

Brojne velike izraelske kompanije aktivne su u tim zajednicama, među kojima su velike banke kao što su Leumi i Hapoalim, telekom i internet operateri i lanci supermarketa, između ostalih.

Izvještaj se ne odnosi na direktne finansijske transakcije u izraelskim naseljima.

Na primjer, brojne navedene evropske kompanije imenovane su jer drže dionice u neizraelskim firmama, poput mašinerijskog diva Caterpillar, čiji se proizvodi koriste u naseljima.

Koalicija 'Ne ulažite u okupaciju' koja je sačinila izvještaj saopćila je da te evropske kompanije "imaju odgovornost da osiguraju da ne budu umiješane u kršenja međunarodnog prava i da nisu saučesnici u međunarodnim zločinima".

Prošle su godine Ujedinjene nacije objavile listu od 112 kompanija koje imaju aktivnosti u izraelskim naseljima, među kojima su Airbnb, Expedia i TripAdvisor.

Listu je stvorio Ured UN-a za ljudska prava u odgovoru na rezoluciju Vijeća za ljudska prava u kojoj se traži stvaranje "baze podataka" firmi koje su profitirale iz poslovnih aktivnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Potez UN-a, koji je žestoko osudio Izrael i pozdravili su ga Palestinci, smatra se pobjedom za pokret Bojkot, neulaganja i sankcije (BDS), koji nastoji izolirati jevrejsku državu zbog onoga što opisuje kao zlostavljanje Palestinaca.

Odluka američkog proizvođača sladoleda Ben & Jerry's u julu da prestane prodavati svoje proizvode na okupiranim palestinskim teritorijama također je izazvala oštre kritike Izraela i aplauze aktivista BDS-a.

Više od  tri miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu, prenosi  AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo