Bosna i Hercegovina     | 29.09.2021. 13:08 |

Vlada TK utvrdila izmjene Zakona o oružju i municiji

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 29. septembar (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici utvrdila izmjene Zakona o oružju i municiji, a u cilju otklanjanja posljedica uzrokovanih pandemijom, zbog koje je veliki broj građana bio opravdano spriječen da blagovremeno podnese zahtjev za produženje isprava o oružju.

Prema predloženim izmjenama, osobe koje u trenutku stupanja na snagu ovog zakona imaju oružni list za držanje i nošenje oružja, a čiji rok važenja je istekao, mogu podnijeti zahtjev za izdavanje oružnog lista u skladu sa novim zakonom najkasnije šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakon, a izuzev imalaca oružja čije je oružje oduzeto, uništeno ili prodato.

- Uvažavamo sve novonastale okolnosti u vezi sa pandemijom, te smo u toku praktičnog rada po pitanju zahtjeva za izdavanje oružanih listova imali dosta primjedbi na takav način da oni koji su posjedovali oružani list, zbog opravdanih razloga vezanih za ograničavanje i zabranu kretanja bili u nemogućnosti da ostvare svoja prava i produže oružane listove - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrinjić.

On je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade govorio i o trenutnoj migrantskoj krizi za koju je kazao da nema značajnijeg pritiska trenutno na Tuzlanski kanton.

- Sve je to u jednom mjerilu koje karakteriše ovaj period i ovu godinu. Ono što se događa u regionu vjerovatno je da će se odraziti i na naš kanton, ali koliko raspolažemo informacijama, pravci kretanja migranata i pritisak na našu državu je uveliko smanjen, ali situacija u svakom trenutku može da se promijeni - kazao je Dobrinjić.

Tokom augusta službenici policije su pronašli i evidentirali 113 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. U odnosu na juli, kada je evidentirano njih 315, radi se o značajnom smanjenju evidentiranih migranata za 202 migranta.

U poređenju s augustom prošle godine, kada je evidentirano 2.699 migranta, u augustu ove godine zabilježeno je značajno smanjenje. Najveći broj migranata evidentiran je iz Pakistana njih 55, Afganistana 21, Maroka 14, Alžira 12.

U ovom periodu evidentirano je i sedam sigurnosno interesantnih događaja u kojem su učestvovali migranti, a dva od tih događaja su evidentirani kao krivična djela nanošenje lakih tjelesnih povreda i krađe.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu