Kultura     | 29.09.2021. 07:39 |

Počinju 'Dani europskog nasljeđa 2021', bogat sadržaj manifestacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i sporta "Dani europskog naslijeđa 2021" bit će organizirana od 29. septembra do 6. oktobra pod nazivom "Sve uključeno".

Zbog trenutne epidemiološke situacije, a u želji da manifestaciju obilježe i ove godine, odlučili su javnosti prezentirati dvije izložbe koje će biti postavljene u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, u ulici Obala Maka Dizdara 2, svakim radnim danom od 10 do 15 sati.

Posjetitelji će, uz poštivanje epidemioloških mjera, imati priliku pogledati izvanrednu izložbu fotografija iz arhive Zavoda za zaštitu spomenika "Stećci" te plakate originalnih crteža arhitekte Josipa Pospišila "Josip Pospišil - gradovi, motivi, detalji".

Manifestacija "Dani europskog naslijeđa" je prilika da se iz arhiva Zavoda za zaštitu spomenika prezentiraju dokumenti koje taj zavod baštini i čuva od osnivanja do danas.

Ovogodišnji izbor su fotografije stećaka s lokaliteta zapadne Hercegovine snimljene sedamdesetih godina te originalni crteži austrougarskog arhitekte Josipa Pospišila iz perioda od 1908. do 1911. godine. Skice i crteži Josipa Pospišila vraćaju posjetitelje 110 godina unatrag, a prezentiraju impresije tog značajnog arhitekte bosanskohercegovačkim gradovima kao što su: Sarajevo, Jajce, Kiseljak i Travnik.

Osim izložbi koje povodom jubilarnih 25. Dana europskog naslijeđa organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta u Sarajevu, u saradnji s kantonalnim ministarstvima kulture, manifestacija će biti obilježena izložbama, koncertima, predstavama, posjetom muzejima i spomenicima, simpozijima i okruglim stolovima u Bihaću, Sanskom Mostu, Tuzli, Srebreniku, Gračanici, Kalesiji, Donjem Vakufu, Travniku, Novom Travniku, Novoj Biloj, Jajcu, Vitezu, Bugojnu, Mostaru, Vitini, Počitelju, Čitluku, Ljubuškom, Sarajevu, Odžaku, Orašju i Livnu.

"Dani europskog naslijeđa" je manifestacija koja se od 1991. godine organizira u europskim zemljama, a utemeljilo je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj manifestacije je informiranje najširih slojeva društva o značaju čuvanja, zaštite, prezentacije i predstavljanja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

"Mladi i naslijeđe", edukativni program koji se provodi u osnovnim i srednjim školama Federacije Bosne i Hercegovine od 1997. godine s ciljem educiranja mladih o kulturno - povijesnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, bit će organiziran i ove godine pod motom "Sve uključeno".

Učenici osnovnih i srednjih škola radove o toj temi dostavljat će Federalnom ministarstvu kulture i sporta do kraja septembra nakon čega će na službenoj stranici Ministarstva biti prezentirana izložba radova.

Program "Mladi i naslijeđe" je važan segment te manifestacije jer podstiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo