Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 18:00 |

Mašović na konferenciji načelnika stožera Američko–jadranske povelje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović sudjelovao je na konferenciji Američko-jadranske povelje (A-5) koja je danas održana u Podstrani kraj Splita.

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa koju su 2003. oformili Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države u cilju pružanja potpore članicama u pridruživanju euroatlantskim integracijama. Inicijativi je naknadno pristupila Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Srbija, Slovenija i Kosovo na sastancima učestvuju u statusu promatrača. 

U obraćanju sudionicima Konferencije, general Mašović je ukazao na izuzetan značaj A5 inicijative za Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage, te naglasio da su sigurnosni izazovi današnjice suvremena prijetnja globalnog, a ne lokalnog karaktera, te se samim time ne priznaju niti vrijeme niti udaljenost na kojem će se ispoljiti u najgorem izdanju i ugroziti sigurnost, što može biti pogubno i za ekonomiju zemlje koja je pogođena.

- Shodno tome OSBiH daju svoju punu potporu regionalnoj suradnji, a sve u cilju zajedničke borbe protiv ovih kompleksnih prijetnji, te ukupnom poboljšanju sigurnosne situacije u regiji, Europi ali i globalno - izjavio je general Mašović. 

Za vrijeme boravka izaslanstva OSBiH u Splitu, održani su i bilateralni sastanci sa zamjenikom vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general-pukovnikom Michaelom L. Howardom, zapovjednikom Nacionalne Garde Maryland general-bojnikom Timothyjem E. Gowenom, i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske, predvođenim načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robert Hranjom, na kojima je razgovarano o aspektima proširenja vojne suradnje. Od strane predstavnika OS SAD-a vrlo jasno je iskazana puna potpora OSBiH, uz izraženu spremnost za proširenjem suradnje kroz dodatne oblike zajedničkih aktivnosti.

Pored Konferencije u formatu načelnika stožera održana je i konferencija u formatu glavnih narednika oružanih snaga zemalja članica na kojima je kao predstavnik OSBiH sudjelovao glavni narednik Mario Bagarić. U sastavu izslanstva OSBiH bili su i pukovnik Asmir Sarajlić, bojnik Edin Ahmetović i bojnik Dragan Raljić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana