Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 17:21 |

General Tabor i dužnisnici BiH o održavanju sigurnog okruženja na Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Generalmajor David Tabor, komandant evropske Komande specijalnih snaga vojske SAD (SOCEUR) boravio je u Bosni i Hercegovini od 25. do 28. septembra, gdje se sastao s čelnicima i predstavnicima Bosne i Hercegovine i s njima razgovorao o kontinuiranoj saradnji i partnerstvu Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, kao i o potrebi održavanja sigurnog i bezbjednog okruženja na Balkanu, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.   

Posjeta je obuhvatila seriju sastanaka s ključnim čelnicima širom zemlje.

Generalmajor Tabor sastao se s predstavnicima Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, entitetskim ministrima unutrašnjih poslova i predstavnicima policijskih snaga, pri čemu je razgovarano o modernizaciji i budućim prilikama za obuku.

Tokom ovih sastanaka razgovarano je o temama poput doprinosa BiH i njenih trupa misijama UN-a i NATO-a, razvoju medijsko-informacionog centra Oružanih snaga BiH, te saradnji između Odjela civilnih poslova SOCEUR i bh. vlasti.   

Generalmajor Tabor je kazao kako ovakvi sastanci ističu značajan doprinos koji Oružane snage BiH daju sigurnosti i bezbjednosti građana Bosne i Hercegovine.

- Posjedovanje kapaciteta za efektivnu obuku i pripremu za brojne izazove pokazuje sposobnost OSBiH da, brzo i djelotvorno, pruže podršku građanima u bilo kojoj situaciji - rekao je generalmajor Tabor.   

Tokom ove posjete, generalmajor Tabor se sastao sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem, komandantom Jedinice za specijalnu obuku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Enesom Karićem, pomoćnikom komandanta za obuku Jedinice za specijalne operacije SIPA-e Daliborom Miloševićem, ministrom unutrašnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom, zamjenikom direktora Policije FBiH Ensadom Kormanom i komandantom Specijalne jedinice FMUP-a Mustafom Selmanovićem, ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem i komandantom Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS Goranom Balabanom, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Američka ambasada osudila napad na četvoricu mladih Bošnjaka kod Stoca

Ambasador Clifford Bond bio je istinski prijatelj BiH

Sjedinjene Američke Države pozdravile odluku Evropskog vijeća da otvori pristupne pregovore sa BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu