Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 16:18 |

Jusić: Društvo treba omogućiti obrazovanje i zapošljavanje obrazovanih Roma

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 28. septembar (FENA) – Udruženje Roma „Euro Rom“ iz Tuzle, u sklopu projekta „Povećanje pristupa i učešće romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelazak na tržište rada“ u Bosni i Hercegovini, organiziralo je danas u Zenici „Forum za zapošljavanje Roma“ iz Zeničko-dobojskog kantona.

U radu Foruma, koji je i završna manifestacija regionalnog projekta Evropske unije i Romskog obrazovnog fonda (REF) „Povećanje mogućnosti obrazovanja za studente i mlade Rome i Romkinje na području zapadnog Balkana i Turske“, sudjelovali su i predstavnici službi za zapošljavanja Federacije BiH i ZDK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, REF-a... Realizacija projekta u ZDK-u počela je 1. oktobra 2018. godine, a zvanično završava 30. septembra ove godine.

-Cilj projekta je da što veći broj romskih srednjoškolaca, odnosno Roma i Romkinja koji su završili srednje škole, pristupe tržištu rada i dobiju zaposlenje. Današnji forum ima za cilj da okupimo sve aktere koji mogu uticati na zapošljavanje Roma i poboljšanje programa za zapošljavanje Roma, a koje imamo od Federalnog zavoda za zapošljavanje, kako bi se mogao prilagoditi ciljanoj skupini- kazao je Nedžad Jusić, projekt menadžer Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle.  

Sa ovog će skupa, ističe uputiti „svoje prijedloge i sugestije Federalnom zavodu za zapošljavanje i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, da prilagode programe potrebama poslodavaca, a samim tim i Romima, kako bi se mogli zaposliti“.

- Radimo određene afirmativne akcije i poduzimamo aktivnosti kako bismo mogli, približno, da budemo ravnopravni sa drugima za tržište rada u BiH. Najvažnije je da se Romi obrazuju; da imaju kvalifikacionu strukturu; da budu konkurentni na tržištu rada i, uz dodatne programe koje omogućavaju Ministarstvo za ljudska prava BiH i Federalni zavod za zapošljavanje, kao i drugi donatori, da se, ti, Romi i zaposle - podvlači Jusić.

U sklopu programa, dodaje, uspjeli su ove godine upisati na fakultete u Zenici i Kiseljaku po jednu Romkinju iz Visokog i Kaknja.

-Siguran sam da će one biti konkurentne na tržištu rada i da će se lakše zaposliti, u odnosu na bilo koga drugog ko nema nikakvo zanimanje. Pogotovo koji nemaju ni srednju školu- kaže Jusić.

Mnogo je romske djece, kaže, još uvijek izvan školskog sistema, a pogotovo u srednjem obrazovanju, koje nije obavezno.

-Pojedini učenici napuštaju škole i u osnovnim školama, što nije dobro samo za Rome nego i za kompletno bh. društvo. Mi želimo i hoćemo da budemo korisni članovi ovog društva, a ne socijalni slučajevi. Želimo, jednostavno, da se školujemo i obrazujemo, ali nam treba dati iste mogućnosti i šanse sa drugima. Preko 95 posto Roma nema stalnih mjesečnih primanja i nisu zaposleni... Znamo da obrazovanje nije besplatno, iako naš zakon kaže da je osnovno obrazovanje- obavezno i besplatno. Nažalost, to nije tako- smatra Jusić.

Važno je, dodaje, da društvo ima sluha te zaposli školovane Rome, koji će „biti uzori i promjeri“ te će i motivisati drugu djecu i roditelje da obrazuju svoju djecu.

-Kada je u pitanju ZDK, preko 60 posto romske djece uključeno je u obrazovni sistem, ali moramo težiti da to bude 100 posto. Svako dijete mora biti u školskim klupama. Mjesto za djecu je škola, a ne ulica. Mi moramo djecu skloniti sa ulice; smanjiti prosjačenje, uticati da što veći broj djece bude u školskim klupama. Na taj ćemo način sigurno poboljšati kompletnu sliku o Romima. Prvenstveno ćemo smanjiti predrasude, stereotipe...- poručio je Jusić.

Predsjednik Centra za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja Mujo Fafulić, koji je i voditelj Resursnog centra za podršku informisanja i zajedničkog djelovanja romskih nevladinih organizacija sa područja Federacije BiH za područje ZDK-a, Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, napominje da Romski obrazovni fond, osim zapošljavanja, podržava i obrazovanje Roma u BiH.

-Mi smo, kroz ovaj projekt, imali priliku implementirati i projekt Predškolskog odgoja i obrazovanja na području Kaknja i Visokog, odnosno ZDK-a za romsku djecu prije polaska u školu. Možemo reći da smo napravili značajne napretke kada je u pitanju obrazovanje i uključenje romske djece u programe ranog rasta, odgoja i obrazovanja u predškolskom i osnovnom obrazovanju.   

Možemo reći da se broj djece koja su uključena u predškolsko i osnovno obrazovanje povećao- istako je Fafulić.

U prošlosti je, napominje, vrlo mali broj romske djece bio uključen u programe predškolskog odgoja i obrazovanja. Kroz taj su projekat, u predškolskim ustanovama u Visokom i Kaknju, uspostavili „prve Biblioteke igračaka u BiH“, koje su, napominje, dostupne svoj djeci.

-Djeca koja su na listi čekanja da budu uključena u program ranog rasta, razvoja, odgoja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, mogu ostvariti prvi kontakt i kroz Biblioteku igračaka. U okviru Biblioteke igračaka, imamo edukatore i asistenata koja rade s njima, a igračke su ekološke i namijenjene za psihofizički razvoj sposobnosti djece. Uspostavljene su i Biblioteke igračaka za djecu s poteškoćama u razvoju i romsku djecu u osnovnim školama „Musa Ćazim Ćatić“ i „Kulin ban“ u Visokom- dodaje Fafulić.

Sva djeca koja su prošla Program predškolskog obrazovanja i odgoja, podvlači, upisala su osnovnu školu, a što je "značajan napredak“.

-Imamo podatak, da je na području Kaknja i Visokog ove godine 58 romske djece uključeno u prvi razred osnovne škole. Bilo je situacija da imamo 3-5 djece. Prošle smo godine imali 20 romske djece uključene u prvi razred osnovne škole, a ove godine 58. To pokazuje rezultat rada na terenu. Ako se vratimo u prethodni period, nije bilo romske djece u predškolskom obrazovanju, a jako mali broj bio je onih koji su uključeni u osnovno obrazovanje, tako da vidimo značajne napretke. Ovo je izazov i za sve druge međunarodne organizacije i predstavnike vlasti u BiH, da se uključe i koriste pozitivne prakse i metodologije koje smo implementirali u okviru ovih projekata- kazao je Fafulić.

Obrazovanjem će, napominje, Romi biti u prilici da se zaposle. Prema istraživanju, podvlači, stopa zaposlenosti Roma u BiH „ne doseže niti jedan posto“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Jusić upoznao Albudaiwija o stanju u BiH

Preminuo Đelo Jusić

Produžen pritvor osumnjičenom Jasminu Fafuliću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo