Regija     | 28.09.2021. 15:31 |

Džaferović: BiH i Sjeverna Makedonija imaju sve uvjete da uspješno sarađuju (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SKOPLJE, 28. septembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi danas u radnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji u okviru koje se susreo s visokim dužnosnicima te zemlje.

Rezimirajući posjetu, Džaferović je u izjavi za Fenu kazao da je to bila uspješna posjeta prijateljskoj državi Sjevernoj Makedoniji, što je potvrđeno sastancima s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem.

Dvije države, kaže Džaferović, imaju sve preduvjete da uspješno sarađuju na bilateralnom, regionalnom, evropskom i svjetskom nivou.

Govoreći o bilateralnim odnosima dvije zemlje, kazao je da postoji prostor za unapređenje na političkom planu, ali i na ekonomskom planu čemu je posebna pažnja posvećena na sastancima kada se razgovaralo o načinima povećanja robne razmjene i investicija te o poboljšanju saobraćajnih veza.

- Razgovarano je i o avio-saobraćaju i na koji način je moguće vratiti avio-liniju koja bi sada išla od Sarajeva preko Podgorice do Skoplja i obratno - pojasnio je Džaferović.

Džaferović je naglasio da BiH i Republika Sjeverna Makedonija pripadaju regionu čije su težnje ka članstvu u Evropskoj uniji te je zajednički ponovljeno da je to jedini mogući put i da drugog puta nema.

S tim u vezi čestitao je Sjevernoj Makedoniji članstvo u NATO savezu te je poželio da ta država što prije otpočne pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, a istovremeno je izrazio očekivanje da će i BiH uskoro uraditi svoj dio posla kako bi što prije postala kandidat za članstvo u EU.

U okviru današnje posjete Sjevernoj Makedoniji predviđeno je da se Džaferović večeras obrati na akademiji u Skoplju koja će biti organizirana povodom Dana Bošnjaka.

Tim povodom Džaferović je svim Bošnjacima bez obzira gdje živjeli čestitao njihov dan podsjećajući da je na taj dan 1993. godine u uvjetima agresije na Bosnu i Hercegovinu na Bošnjačkom saboru doneseno više vrlo važnih odluka.

- Odbijena je tada svaka pomisao vezana za podjelu Bosne i Hercegovine, iskazano je i snažno opredjeljenje da se bori za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. BiH je odbranjena, ona je danas cjelovita, a bošnjački narod vratio je svoje historijsko ime - Bošnjak i naziv svog jezika - bosanski jezik kao maternji jezik - podvukao je Džaferović.

Kako je zaključio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u izjavi za Feni bila je to jedna vrlo uspješna posjeta koja će dodatno unaprijediti već uspostavljene prijateljske odnose između dvije zemlje.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6528

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XcjPJz3QiDIJMmfkC40A_TQ3MzjTMQIy?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Xhaveri o očekivanjima nove Vlade u Sjevernoj Makedoniji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!