Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 14:10 |

Projekt ReLOaD2 u bh. lokalnim zajednicama da se bolje čuje glas građana

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Ozvaničena je druga faza suradnje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLOaD2) koji se realizira na zapadnom Balkanu, finansijer je Evropska unija, a implementira ga Razvojni program UN (UNDP).

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Sukhrob Khoshmukhamedov najavio je u izjavi za medije da će, nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru ReLOaD 2 projekta sa 13 jedinica lokalne samouprave iz cijele BiH, biti pružene usluge za oko 10.000 građana do kraja 2024. godine.

Radi se o podršci lokalnim vladama i organizacijama civilnog društva da bi se unaprijedila transparentnost u implementaciji javnih budžeta odnosno budžetskih sredstava. To će, kako je kazao, osigurati jednake mogućnosti svim građanima za pristup javnom budžetu. Taj program bavit će se dijelom i pitanjima mladih u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od glavnih jeste političko sudjelovanje mladih osoba u političkom životu, kroz koji se nastoji osigurati budućnost za ovu državu.

- Upravo za budućnost ove države nastoje se zadržati mladi ljudi, i to kroz njihovo sudjelovanje u relevantnim procesima – naglasio je.

Program menadžer Delegacije EU u BiH Vladimir Pandurević kaže da je cilj ReLOaD projekta da pomogne u prevladavanju izazova. Nastavit će se, kaže, s podrškom UNDP-u i konkretno tom projektu jer smatraju da je to najbolji način da se čuje glas građana.

- Jedan od glavnih rezultata projekta je to da smo uspjeli finansiranje lokalnih zajednica učiniti transparentnije nego ranije, svi korisnici budžeta lokalnih zajednica više su u toku sa dešavanjima. To je i jedan od glavnih preduvjeta na putu u EU - istaknuo je.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nedžad Salman kaže da je Ministarstvo partner na tom projektu od 2009. godine (projekt jačanje lokalne demokratije), suradnja se proširila na projekt ReLOaD 1, a odsad i u njegovoj drugoj fazi (ReLOaD 2). Zadovoljni su rezultatima i pružaju, kaže, maksimalnu podršku projektu koliko to mogu i u skladu s nadležnošću.

Šefica Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj Grada Bijeljina Ankica Todorović kaže da su oni sudjelovali u prvoj fazi tog projekta, a vidljivo je poboljšanje komunikacije između nevladinog sektora i gradske uprave.

U prethodnoj fazi projekta ReLOaD sudjelovala je 21 jedinica lokalne samouprave, kroz 214 projekata organizacija civilnog društva koristi je imalo više od 38.000 bh. građana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom