Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 16:41 |

U Gradskom vijeću Mostara burno zbog imenovanja članova Izborne komisije (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 28. septembra (FENA) - Na dnevnom redu sjednice mostarskog Gradskog vijeća nalazi se imenovanje šest komisija, a najveću buru među vijećnicima izazvala je Odluka o imenovanju članova gradske izborne komisije zbog čega su na sjednici pravljene i duže pauze.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je kako se nada da će se sva imenovanja danas završiti. 

- Nadam se da ćemo to danas završiti a ove pauze koje su bile na sjednici i koje su potrajale uglavnom su stvar poslovnika i nekakvih nejasnoća koje su se pojavile, da nije u potpunosti ispoštovan poslovnik prilikom predlaganja, niti Statut, niti određeni zakonski akti gdje su bili predlagani ljudi koji nisu ispunjavali određene uslove.

U međuvremenu smo održali sastanke kako klubova naroda, tako i sjednicu Komisije za izbor i imenovanje i Komisije za statut i pravna akta tako da smo sada završili sve proceduralno što se tiče zakonskih odredbi i da ćemo moći u nastavku sjednice donijeti i ove odluke - kazao je Marić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se njihovim današnjim prijedlogom imenovanja ne završava proces izbora gradske izborne komisije, napominjući kako se on završava tek kad Centralna izborna komisija (CIK) da saglasnost na ove članove.

- Tek poslije toga, svi oni koji se smatraju oštećenim mogu podnijeti zahtjev, odnosno žalbu CIK-u, a onda Apelaciono vijeće Suda BiH raspravlja o tim žalbama - naglasio je Marić.

Vijećnik Arman Zalihić (SDP BiH) kazao je kako je posve jasno da nisu ispoštovane procedure te da su zbog toga tražili da se tačka o imenovanju gradske izborne komisije kao i sva ostala imenovanja skinu s dnevnog reda.

- Komisija koja je bila od sedam članova i koja je trebala vršiti izbor članova Gradske izborne komisije je trebala dati prijedlog odluke o imenovanju svih sedam članova, zatim poslati na klubove naroda koji su trebali razmatrati ta imena a onda to dostaviti tri dana prije sjednice vijećnicima. Mi smo tu odluku dobili danas dok je predsjednik Gradskog vijeća čitao dnevni red.

Ono što ćemo mi kao Klub SDP-a uraditi, a vjerujem da će nam se pridružiti i druge opozicione stranke, je da ćemo obavijestiti Centralnu izbornu komisiju koja je nadležna da na kraju potvrdi imenovanja komisije, o svemu onome što se dešavalo i o svim onim procedurama koje nisu ispoštovane - kazao je Zalihić.

Osim toga, kako je naveo, ni zastupljenost žena u komisiji nije 40 posto, onako kako je predviđeno i navedeno u uputstvu CIK-a.

Slično mišljenje imao je i vijećnik HRS-a Silvio Bubalo, koji je kazao kako ima komisija za koje znaju i da postoje sukobi interesa.

S današnje sjednice Gradskog vijeća skinute su Odluka o komunalnom redu i Odluka o načinu i postupku davanja u zakup poslovnih prostora Grada Mostara uz obrazloženje da nisu dovoljno pripremljene. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6529

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14V9ig3xgKHCQ8Fj9EhwopPLilb2inokj?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Pivić: Čitav izborni proces proveden u skladu sa Statutom SDA (VIDEO)

Izborna komisija SDA: Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA koji ispunjava uvjete

U mostarskom gradskom proračunu 40 milijuna KM za kapitalne projekte (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo