Regija     | 28.09.2021. 16:15 |

Džaferović: Zajedničko regionalno tržište predviđeno u okviru Berlinskog procesa (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SKOPLJE, 28. septembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji boravi u službenoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, smatra da je potrebno implementirati dokumente koje su šest zemalja zapadnog Balkana potpisale na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine, održanom u okviru Berlinskog procesa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će Bosna i Hercegovina pristupiti inicijativi "Otvoreni Balkan" (Mini Schengen) koju sada čine Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija, Džaferović je kazao da su na tom samitu u Sofiji potpisani sporazumi kojima je predviđeno zajedničko regionalno tržište, potpuna sloboda u kretanju ljudi, robe, kapitala i usluga u svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Džaferović je podsjetio da su ti dokumenti potpisani pod supervizijom i rukovodstvom Evropske unije u okviru Berlinskog procesa.

- Ono što postoji u tim dokumentima je čak i šire od sadržaja koji predviđa inicijativa 'Otvoreni Balkan'. Stoga smatram da nam je dovoljno to što smo potpisali u Sofiji. To nije zamjena za naš evropski put nego je inicijativa na našem evropskom putu - dodao je Džaferović.

Kazao je da ne vidi razlog za pokretanje novih inicijativa, nego je potrebno implementirati ono što već postoji usvojeno.

- Ostaje pitanje zašto se to ne realizira, a govori se o nekim novim idejama. Veoma važno je ne zaboraviti da sve ono što je sadržaj inicijative 'Otvoreni Balkan' ranije je prihvaćeno u Sofiji od svih šest zemalja zapadnog Balkana - podvukao je Džaferović.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su u julu sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa ranije nazvana "Mini Schengen" službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Potpisani su Memorandum o razumijevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6526

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16aw_QEb2QOedy51b4mzV7eh4Kox73Num?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Džaferović: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade

Džaferović: Samo širok probosanski blok može zaštititi državu, opasno je popuštati SNSD-u i HDZ-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo