Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 12:20 |

Godišnjica-Na današnji dan ubijeno devet i ranjeno 20 civila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - U ime Kantona Sarajevo, ministar kulture i sporta Samir Avdić položio je danas cvijeće na mjesto masakra na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku.

Prije 29 godina, za vrijeme dženaze Fatimi Jusić, na pomenuto mezarje ispaljene su dvije granate sa agresorskih položaja, od kojih je jedna pala među okupljene građane. Od rasprskavajućeg dejstva ovog ubojitog sredstva smrtno je stradalo devet, a ranjeno 20 osoba.

 Ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan, te dvije N.N. muške osobe.

Ministar Avdić rekao je kako se mora stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, gladni, žedni, promrzli i izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, od čijeg je dejstva ubijeno njih više od 12.000, a među njima i 1.601 dijete.

- Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Također, na doživotni zatvor osuđen je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja - podsjetio je ministar Avdić.

Istakao je da je, ipak, premalo osuditi samo nekoliko komandanata i političara za patnju građana tokom četiri godine opsade, a kamoli za više od 12.000 ubijenih i 60.000 ranjenih.

Naglasio je kako se, bez obzira na prošlost, budućnost mora graditi na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, a da bi tako bilo, pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni.

Na mjesto masakra, cvijeće su danas položile i porodice ubijenih, delegacije Grada i Općine Novi Grad, te predstavnici udruženja civilnih žrtava rata, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo