Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 12:44 |

Vranić: Krizni štab razmišlja o trećoj dozi vakcine za starije od 60 godina

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić danas je kazao da je zadnjih 10 dana epidemiološka situacija u vezi oboljelima od infekcije SARS/Covid-19 u KS stabilna te da nije povećan broj novozaraženih u odnosu na deset dana ranije.

Vranić je zastupnike Skupštine KS na sjednici izvijestio o epidemiološkoj situaciji, te pored ostalog kazao da ohrabruje podataka što nema veliki broj pacijenata na punoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema odluci Kriznog štaba Federacije BiH, oko 30 posto bolničkih kapaciteta mora biti na raspolaganju Covid-pacijentima i ta odluka se poštuje u kliničkim centrima.

Također je izvijestio da je tokom septembra Opća bolnica "dr. Abdulah Nakaš" dobila još jedan respirator, a Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dva.

Prenio je stav Svjetske zdravstvene organizacije da se ne objavljuje broj novozaraženih, već samo onih hospitaliziranih.

Vranić je pojasnio da se 4. val Covid-19, izazvan delta sojem, više širi, akumulira se u ljudskom tijelu, tako da zaražena osoba može brže da prenese virus na veći broj ljudi. One teške, kritične forme nemaju dužu evoluciju bolesti u odnosu na prethodne, već oni koji su predisponirani virusom završavaju na intenzivnoj njezi.

Iako je u prethodnom periodu rastao broj novozaraženih, to zadnjih sedam dana nije slučaj te se očekuje da će broj zaraženih imati tendenciju pada. 

- U 4. talasu ulazimo rasterećeniji jer se ljudi vakcinišu. Bez saradnje sa građanima epidemiju ćemo produžiti, ona će biti nastavljena. Sars-Covid nikada neće nestati, ali neće žarišta biti opterećujuća zbog vakcina – istakao je Vranić.

Međutim, dodao je, primjetno je da je veći postotak hospitaliziranih koji nisu vakcinisani. Od 209 hospitaliziranih osoba, samo je oko 9,8 posto onih koji su vakcinisani, a oko 89 posto oboljelih nisu vakcinisani.

Krizni štab razmišlja da se počne i sa vakcinacijom trećom dozom za građane koji imaju više od 60 godina. Oni koji su primili Pfizer vakcinu preporučuje se da prime drugu vakcinu, a prijedlog je Sinopharm.

Povećan je i broj Covid-pozitivne djece školskog uzrasta. Ali, Vranić kaže da srećom nijedno dijete nije životno ugroženo, a trenutno je troje djece hospitalizirano.

Djeca su otpornija, stoga, Vranić kaže da roditelji ne trebaju imati povećanu brigu zbog toga, ali, s obzirom na to da je počela školska godina, problem predstavljaju roditelji djeteta koje nije vakcinisano, te može virus prenijeti roditeljima. Krizni štab KS razmišlja i o vakcinaciji djece starije od 15 godina.

Kao problem vidi nedostatak dovoljnog broja medicinskog kadra, na tržištu nema pulmologa jer specijalizacija nije atraktivna, ali po njegovim riječima morat će se promijeniti ta politika i na osnovu potreba raspisivati specijalizacije kako bi ih mladi ljekari odlučili prihvatiti. Nastoje uposliti više ljekara u skladu sa finansijskim mogućnostima.

U KS je oko 36 posto stanovnika vakcinisano sa obje doze, ali je intencija da taj broj bude veći. Ima veliki broj dostupnih vakcina, a trenutno je na raspolaganju 4.000 Pfizer vakcina koje će biti distribuirane domovima zdravlja.

Vranić poručuje da nema mjesta panici, da je zdravstveni sistem spreman, te apelira na sve građane KS da se vakcinišu što prije, jer vakcinacija u vrlo kratkom roku donosi dobar rezultat.

- Pružit ćemo maksimalnu zdravstvenu zaštitu građanima ne samo od Covida nego i drugih oboljenja – obećao je ministar Vranić.

U KS-u je od marta 2020. do 19. septembra 2021. prijavljeno 1.346 smrtnih ishoda, povezanih sa COVID-19.

Vranić je upozorio da se, statistički, većina smrtnih slučajeva vodila kao smrt od Covida-19, ali da je bilo pacijenata sa propratnim bolestima, onkoloških pacijenata i drugo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!