Stranačke aktivnosti     | 28.09.2021. 10:28 |

Saopćenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

Afera "Kiseonik" svojom ozbiljnošću otkriva sve slabosti zdravstvenog sistema , kao i slabosti u funkcionisanju kontrolnih organa kako sa nivoa BiH tako i aktuelne vlasti Republike Srpske.

Akcenat je stavljen na pacijente na respiratorima, a zaboravljeni su oni najmlađi u inkubatorima kojima je čistoća kiseonika koji dobijaju najvažnija i krucijalna da život počnu sa što manje zdravstvenih posljedica.

Ova afera je i nadstranačka jer su u nju uključeni i pojedinci iz SNSD-a i PDP-a i ne trebamo je kroz stranačku prizmu ni posmatrati nego kao obračun sa ljudima kojima ništa nije sveto pa ni život čovjeka.

DNS daje punu podršku institucijama Republike Srpske da istraže ovu aferu i kazne odgovorne kako se više nikad nebi ponovilo da nečija želja za profitom ugrožava živote naših sugrađana.

Kolektivna ostavka svih direktora bolnica u Republici Srpskoj i Ministra zdravlja i socijalne zaštite je nešto što DNS i građani očekuju kao moralni gest nevezano za pravosudnu istragu jer ne postoji moralno i stručno opravdanje za davanje tehničkog umjesto medicinskog kiseonika pacijentima u mirnodopskim uslovima.

Takođe, zahtjevamo i ostavku direktora Agencije za lijekove BiH koja ima svoje inspekcijske organe, a nije uradila kontrolu svih bolnica, sem trebinjske, u proteklih 15 mjeseci i tom prilikom utvrdila zbog čega nema uvoza medicinskog kiseonika u jeku korona pandemije i povećane potrebe za istim kao i što nije podnijela prijavu tužilaštvu kada je tokom kontrole bolnice u Trebinju utvrdila da se tehnički kiseonik koristi kao medicinski kiseonik.

Odbora za zdravstvo DNS-a
dr Bojan Savić

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

DNS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost DNS-a

Saopćenje za javnost DNS

Saopćenje za javnost DNS

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije