Regija     | 28.09.2021. 09:32 |

RYCO objavljuje poziv školama za razmjenu srednjoškolaca iz regije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Otvorene su prijave za Superschools, program školskih razmjena Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Program je najnovija prilika za škole, učenike i profesore koji žele da učestvuju u procesima izgradnje mira i pomirenja, kao i interkulturalnog učenja, i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

Program, koji će se provoditi u naredne tri godine, bit će usmjeren na pružanje podrške školama u procesu razvoja i realizacije razmjene mladih, kao i na osmišljavanje regionalnog programa školske razmjene koji će omogućiti srednjoškolcima da učestvuju u dugoročnom RYCO-ovom programu razmjene.

Sve srednje škole s područja zapadnog Balkana, bilo da su javne ili privatne, mogu se prijaviti i učestvovati u razmjeni, a sve troškove razmjene finansirat će RYCO.

Zainteresovana škola bi trebala da se registruje na sajtu www.superschools.net, kreira svoj profil i pronađe partnersku školu sa drugog dijela zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), saopćeno je iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Partnerske škole bi trebale da izaberu i u svojoj prijavi predlože zajedničke aktivnosti koje će provoditi tokom razmjene. Prve godine programa razmjene će se odvijati od februara do maja 2022.godine, a svaka škola će organizovati jednu posjetu partnerskoj školi, sa grupom od deset do dvadeset učenika.

Učenici će doći u pratnji jednog ili dva profesora, dok će razmjena trajati između šest i deset dana.

Program školske razmjene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim dijelovima našeg regiona.

Program je dio multidonorskog projekta „Program školske razmjene na zapadnom Balkanu“ koji finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provode ga Njemačka međunarodna organizacija za saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Ukupan budžet projekta iznosi 5,5 miliona eura, a  uspostavljanjem regionalnog programa školskih razmjena, projekat doprinosi općem cilju - unapređenju vještina i znanja mladih ljudi na zapadnom Balkanu kroz poboljšanje obrazovnih sistema i unapređenje saradnje u regionu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnice civilnih organizacija Ukrajine doputovale u BiH kako bi se uputile u proces traženja nestalih

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta