Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 09:42 |

Dodjela pomoći za 51 porodicu sa blizancima, troje i više djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo već sedmu godinu iz Budžeta izdvaja sredstva za podršku porodicama koje dobiju blizance, treće i svako naredno dijete, a do sada je podršku od po 500 KM dobilo više od hiljadu porodica s područja Novog Grada, koje su se opredijelile da imaju više djece.

Tim povodom,  upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći za još 51 porodicu, od kojih je 28 porodica dobilo  treće, a devet četvrto dijete, dok je dvanaest porodica dobilo blizance, jedna porodica osmo dijete, te jedna porodica trojke.

Među njima je i mladi bračni par Azra i Mirnes Bojić, koji su u maju ove godine postali roditelji trojkama, djevojčici i dvojici dječaka.

Azra ističe zadovoljstvo brigom lokalne zajednice o višečlanim porodicama i natalitetu.

- Ovo je za mene velika pomoć, to nama mnogo znači, jer su zaista veliki troškovi kada je u pitanju dohrana, pampers, itd. Zahvalila bih se mnogo načelniku Općine Semiru Efendiću, na ovoj pomoći i podršci, te bih poručila da nastavi sa ovim projektom, jer zaista mnogo znači - kazala je Bojić.

Pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić najavio je i određene novine u izmjeni Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane pomoći porodiljama sa područja općine Novi Grad Sarajevo.                                           

- Dosadašnja praksa je bila da porodilja za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta dobiva 500 KM, dok je izmjenama Pravilnika  utvrđeno da visina jednokratne novčane pomoći iznosi po 500 KM za svako novorođeno dijete, u slučajevima kada se radi o blizancima ili trojkama - kazao je Delalić, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Podrška natalitetu - Poklon reisu-l-uleme šestom djetetu porodice Delić u Novom Travniku

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom