Magazin     | 28.09.2021. 08:01 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. rujna (FENA) - 

- 1864. U Londonu osnovana Prva internacionala (Međunarodno udruženje radnika), za koju je osnivački dokument pod nazivom  "Inauguralna adresa i Statut" napisao Karl Marx.

- 1895. Umro Louis Pasteur, francuski kemičar i biolog, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra. Otkrio je i postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan pasterizacija. 

- 1902. Umro Emile Zola, francuski pisac, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana. Poznat je i po otvorenom pismu (1898) predsjedniku Francuske u kojem je otkrio mahinacije vojnih krugova u Drajfusovoj aferi.

- 1914. Umro Stevan Stojanović Mokranjac, srpski skladatelj i glazbeni pedagog, horovođa Beogradskog pjevačkog društva. Njegovo djelo smatra se najznačajnijom etapom u razvoju srpske nacionalne glazbe u 19. stoljeća.

- 1949. Moskva jednostrano otkazala Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR-a i Jugoslavije, što su potom učinile i ostale zemlje socijalističkog lagera - Mađarska, Bugarska, Rumunija i Čehoslovačka.

- 1970. Umro Gamal Abdel Nasser, egipatski državnik. Izabran je 1956. za predsjednika Egipta. Nacionalizirao je Suecku kompaniju iste godine. U lipnju 1967. vodio je i izgubio šestodnevni rat sa Izraelom.

- 1994. U nevremenu u Baltičkom moru u blizini finske obale potonuo je feribot Estonija. U toj najvećoj mirnodopskoj pomorskoj nesreći u Europi poginulo je više od 900 ljudi.

- 1998. Nakon dvija tjedna uličnih nemira i nasilja koji su zaprijetili da će oboriti vladu silom, albanski premijer Fatos Nano podnio je ostavku.

- 2003. Umrla Altea Gibson (76), prva tenisačica tamne puti koja je osvojila Wimbledon i državno prvenstvo SAD-a.

- 2016. Umro Shimon Peres, bivši predsjednik Izraela i nobelovac. Bio je jedan od utemeljitelja izraelske države i zagovornik mira i dijaloga s Palestincima.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo