Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 21:48 |

Izetbegović: Država Bosna i Hercegovina temelj i okvir opstanka Bošnjaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom Dana Bošnjaka.

Podsjeća da je u najtežim danima naše novije historije, 27. i 28. septembra 1993. godine, u opkoljenom Sarajevu, održan  Prvi bošnjački sabor, čije odluke su odredile sudbinu bošnjačkog naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine.

- Bošnjački sabor odbio je trojnu podjelu zemlje, i donio historijsku odluku o vraćanju nacionalnig imena Bošnjak i jezika - bosanski. Oduzimanje prava na ime naroda i ime jezika, pokušaj asimilacije kroz utapanje u tuđe kulture i tradicije, praksa je s kojom su Bošnjaci bili kroz stoljeće suočeni. Bio je to pokušaj negiranja egzistencije samog naroda, koji je vodio pokušaju fizičkog istrebljenja tokom posljednje agresije - naveo je Izetbegović. 

Kako ističe, sve te nasrtaje i izazove Bošnjaci su savladali, i u najtežim okolnostima uspjeli da, zajedno sa drugim bh. patriotama, obnove nezavisnost Bosne i Hercegovine, te da reafirmiraju vlastiti identitet, vjeru i kulturu.

- Plaćena je ogromna cijena slobode, ali Bošnjaci su izborili poziciju političkog faktora bez kojeg nema kalkulacije ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijelom regionu. Uz sve probleme, osporavanja i otpore, Bosna i Hercegovina je danas suverena, jedinstvena i samostalna država. Predstoji nam pravna borba da punu ravnopravnost Bošnjaka u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i politička borba da Bosnu i Hercegovinu učinimo modernom i prosperitetnom evropskom državom u kojoj će svi građani, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost živjeti ravnopravno - navodi se.

Pri tome, dodao je, uvijek moramo imati na umu da su Bošnjaci vezivno tkivo Bosne i Hercegovine, a država Bosna i Hercegovina temelj i okvir opstanka Bošnjaka.

- Naša obaveza je i da nastavimo jačati veze i razvijati saradnju sa Bošnjacima koji žive u okolnim državama kao domicilno stanovništvo, te da jačamo i intenziviramo saradnju sa našom dijasporom. Prisjećajući se historijski važnog Prvog bošnjačkog sabora i njegovih dalekosežnih odluka, svim pripadnicima bošnjačkog naroda čestitam Dan Bošnjaka - naveo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Izetbegović s ambasadorom Norveške o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i procesu euroatlantskih integracija

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti