Kultura     | 27.09.2021. 21:18 |

Zbirka kratkih priča o pomirenju 'Biber 03' predstavljena u Prijedoru

FENA Saopćenje

PRIJEDOR, 27. septembra (FENA) - Zbirka kratkih priča "Biber 03" predstavljena je večeras u Pozorištu Prijedor. Biber je konkurs za kratku, angažiranu priču na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, koji organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, a u organizaciji promocije učestvovali su CZM KVART i Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora.

U razgovoru povodom predstavljanja Biber 03 zbirke, učestvovali su: Monika Herceg spisateljica iz Zagreba/Petrinje, dobitnica prve nagradu na konkursu Biber 03 za priču 'Glava', Ernad Osmić pisac iz Brčkog, čija je priča Vražja mater objavljena u Biber '03 zbirci', Stefan Slavković pisac iz Beograda, čija se priča 'Tovarnik' takođe nalazi u zbirci i Katarina Milićević iz Beograda/Kragujevca, članica Biber tima.

Jedna od osnovnih karakteristika Bibera jeste i višejezičnost, koja upravo tu početnu jezičku barijeru pokušava da, prevodima na sve jezike, prevlada i pretvori u mjesto susreta, razumijevanja, razmjene i saradnje. Jedna od namjera Biber konkursa jeste i ta da umjetnike/ce motiviše da o temama izgradnje mira, pomirenja, te o antiratnim temama promišljaju i pišu. 

Na početku predstavljanja se razgovaralo o odnosu između književnosti i mirovnog aktivizma, te o odgovornosti koju književnici i umjetnici imaju u procesima izgradnje mira i pomirenja u regiji, saopćili su organizari.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

S božićnog koncerta u Prijedoru poslane poruke mira, ljubavi, dijaloga i tolerancije

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti