Svijet     | 27.09.2021. 20:29 |

Jemen apelira na donacije novih miliona vakcina protiv koronavirusa

FENA Internet

NEW YORK/UN,  27. septembra (FENA) - Šef diplomatije jemenske međunarodno priznate vlade izjavio je u ponedjeljak da njegovoj ratom razdiranoj zemlji trebaju još milioni vakcina protiv koronvirusa kako bi se osiguralo da neki u najsiromašnijoj zemlji svijeta ne budu zanemareni.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN-a Ahmed Awad Bin Mubarak, izjavio je da je oko milion doza vakcina koje je donirano Jemenu nedovoljno da se vakcinišu najranjivije kategorije stanovništva.

Pred Jemenom je dugačak put da vakciniše većinu od svojih tridesetak miliona ljudi, od kojih se mnogi suočavaju s višestrukim humanitarnim krizama, među kojima su siromaštvo, glad i slab pristup boljim bolnicama.

Jemenska vlada primila je samo oko pola miliona doza vakcina do sada u ovoj godini kroz COVAX inicijativu, a ostalo kroz donacije drugih zemalja.

- Te količine još nisu dovoljne da pokriju ciljne grupe. Nadamo se da će zemlje donatori doprinijeti povećanom broju vakcina kako niko ne bi ostao zanemaren - izjavio je Bin Mubarak.

Jemen je razdiran građanskim ratom od 2014. kada su Houthi pobunjenici koje podržava Iran preuzeli kontrolu nad prijestolnicom Sanaaom i većim dijelom sjevera zemlje. To je prinudilo predsjednika Abeda Rabboa Mansoura Hadija da pobjegne u egzil u Saudijskoj Arabiji. Koalicija pod saudijskim vodstvom uz američku podršku intervenirala je naredne godine protiv Houthija kako bi obnovila Hadijevu vladavinu, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo