Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 20:12 |

Skupština TK: Usvojena odluka kojom se pruža zaštita bivšim borcima ARBiH

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 27. septembra (FENA) - Na održanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u trećoj tački dnevnog reda usvojen je zaključak kojim se ovo zakonodavno tijelo obavezalo da će izdvojiti pet posto svog budžeta za potrebe boračke populacije, s ciljem da se osiguraju sredstva kojim bi se zaštitili bivši borci Armije BiH od masovnog hapšenja i isljeđivanja. 

U Koordinaciji boračkih organizacija i saveza u Tuzlanskom kantonu zadovoljni su današnjom odlukom Skupštine TK.

- Očekujemo da će se stav u vezi zatvaranja i procesuiranja pripadnika Armije RBiH prenijeti u Parlamentu FBiH, u Predstavničkom i Doma naroda. U tim institucijama treba raditi na osiguravanju uvjeta za procesuiranje agresora i onih koji su mobilisali i podsticali građane drugih zemalja sa čine zločine u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da će se pravosuđe prvo raditi na procesuiranju zločinaca, nalogodavaca i organizatora zločina nad nedužnim zarobljenim Bošnjacima u Podrinju, Prijedoru, Banjoj Luci, Bugojnu, Foči... - izjavio je predsjednik Kordinacije boračkih organizacija i saveza TK Muzijet Kahrimanović.

On je naglasio da pripadnici ARBiH ne bježe od odgovornosti, ali isključivo pred pravosudnim institucijama nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

- Zadovoljni smo i prijedlogom da se stav Skupštine TK proslijedi i OHR -u, ambasadama i stranim institucijama koje bi trebale biti faktor stabilnosti bar sad ako to nisu uradili u periodu 1992.-1995. - izjavio je Kahrimanović za Fenu.

U konačnici za spomenutu odluku bit će izdvojeno oko četiri miliona KM na godišnjem nivou.

Ova odluka je došla nakon što su iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK zatražili jasno zauzimanje stavao hapšenju i privođenju bivših pripadnika ARBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Nezaposlenim demobiliziranim borcima u TK od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20 posto

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana