Svijet     | 27.09.2021. 19:00 |

Bennett: Iranski nuklearni program "prešao sve crvene linije"

FENA Internet

UJEDINJEE NACIJE,  27. septembra (FENA) - Izaelski premijer Naftali Bennett izjavio je u ponedjeljak da je Iran "prešao sve crvene linije" posrtavljene radi suzbijanja njegovog nuklerarnog programa, ali da Izrael "neće dopustiti" Teheranu da stvori atomsku bombu.

U prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Bennett je iznio navod da je Islamska Republika u posljednjim godinama učinila "veliki korak naprijed" u svojim nuklearnim proizvodnim kapacitetima i sposobnosti da proizvede uran dovoljne čistoće za korištenje u nuklearnom oružju.

- Iranski program nuklearnog oružja na kritičnoj je tački, sve crvene linije su pređene - izjavio je Bennett, koji je preuzeo dužnost u junu.

- Izgleda da u svijetu ima onih koji posmatraju iransku potragu za nuklearnim oružjem kao neizbježnu realnost, kao gotovu stvar ili su se jednostavno umorili slušajući to - poručlo je 49-godišnji premijer Svjetskoj organizaciji.

- Izrael nema tu privilegiju. Nećemo se umoriti. Nećemo dopustiti Iranu da se domogne nuklearnog oružja - kazao je.

- Iran, koji tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen u civilne svrhe, saopćio je u petak kako očekuje da se uskoro nastave razgovori o oživljavanju historijskog nuklearnog sporazuma iz 2015. koji ograničava neke aspekte programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Bennettov prethodnik Benjamin Netanyahu, koj je bio na vlasti od 2009. do juna, bio je među najoštrijim svjetskim kritičarima sporazuma, redovno ga osuđujući na međunarodnim forumima.

Bennett, vanjskopolitički jastreb koji predvodi šaroliku osmostranačku koaliciju, također se protivi iranskom nuklearnom sporazumu, ali ga nije pominjao u svom obraćanju UN-u, prenosi AFP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom