Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 16:20 |

Udruženje Roma 'Euro Rom' organizovalo Kamp za mlade Rome i Romkinje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Udruženje Roma "Euro Rom" Tuzla je organizovalo Kamp za mlade Rome i Romkinje na Jahorini od 24. do 26. septembra.

Na kampu su se okupili mladi Romi i Romkinje koji pohađaju srednje i visoko obrazovanje s područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom dvodnevnog kampa mladi su prisustvovali radionicama o temama - Međuvršnjačko nasilje, Principi rada u NVO sektoru i Mladi na tržištu rada.

Prvi dan radionice cilj je bio upoznati mlade Rome/kinje kako riješiti nasilje mirnim putem, mogućnostima rada u NVO sektoru, dok je drugi dan cilj bio upoznati mlade Rome/kinje sa mogućnostima koje im se pružaju na tržištu rada nakon završene srednje škole, te ih pripremiti za aktivno traženje posla.

Mladi Romi/kinje su usvojili osnovne elemente izrade CV-a, osnovne elemente koje mora sadržavati motivaciono pismo, kao i osnove pripreme za intervju za posao.

Generalno, mladi Romi/kinje su jako dobro usvojili konkretne alate vezane za aktivno traženje posla, s tim da će im najviše pomoći biti potrebno tokom identificiranja poslodavaca koji nude poslove za koje se polaznici školuju, navodi Udruženje Roma "Euro Rom" u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, svi učesnici kampa dobili su upute na koji način se javiti u biro za zapošljavanje nakon školovanja i na koji način iskoristiti usluge traženja posla koje biroi nude putem job-clubova i CISO centara.

Pored edukativnog dijela, mladi Romi/kinje su imali i slobodne aktivnosti, te su upoznali nove vršnjake, razmjenili iskustva iz različitih sredina, sklopivši nova poznanstva.

Kamp za mlade Rome/kinje realizovan je u okviru projekta "Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelazak na tržište rada", koji se realizuje u okviru EU regionalnog projekta "Povećane mogućnosti obrazovanja za studente i mlade Rome i Romkinje[1] na području zapadnog Balkana i Turske", koji finansiraju i tehnički podržavaju Evropska unija (EU) i Romski obrazovni fond (REF), a implementira Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'