Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 15:07 |

Čerkez: Maska je dokazano zaštitno sredstvo

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Maska je dokazano zaštitno sredstvo, kazao je Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Napominjući da bi u predstojećim hladnim jesenjim danima volio da ljudi nose maske i na otvorenom, on je tako odgovorio na jedno od niza pitanja koja su mu u vezi s epidemiološkom situacijom postavili zastupnici tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. 

Prva tačka dnevnog reda ove sjednice bila je informacija o trenutnom epidemiološkom stanju, s prijedlogom mjera i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, s kojom su zastupnici, prema već uhodanoj praksi, upoznati kao i više puta dosad, na ranijim zasjedanjima, otkako traje epidemija COVID-a 19.

Na jedno od zastupničkih pitanja, Čerkez je odgovorio da rok trajanja vakcinama koje je nabavila Federacija traje do 2024. godine, a da će od drugih nabavki, neke doze biti uništene kad im istekne rok, najviše AstraZeneca, jer nema dovoljno zainteresiranih za vakcinaciju. On napominje da je od zdravstvenih radnika, najveći broj primio tu vakcinu i da vakcinisanost zdravstvenog kadra iznosi više od 80 posto.

Čerkez je najavio da će u narednom periodu biti organiziran sastanak na federalnom nivou, kada treba razmotriti eventualnu obavezu pokazivanja dokaza, pri ulasku u neke objekte u FBiH, o izvršenoj vakcinaciji ili o negativnom nalazu testiranja na koronavirus ili o prebolovanom COVID-u unazad šest mjeseci.

Na primjedbe nekih zastupnika da nije učinjeno dovoljno na kampanji i edukovanju stanovništva o potrebnoj vakcinaciji kao načinu za pobjedu nad epidemijom, Čerkez je odgovorio da se, naprotiv, od Nove godine stalno govori o tome.

Inače je stopa redovnog vakcinisanja djece najniža od poslije rata naovamo, što otvara bojazan i od drugih epidemija, kazao je također. 

Kao najveći uzrok velike stope smrtnosti među oboljelima od koronavirusa naveo je prvenstveno nedovoljan broj vakcinisanih, ali i nedovoljan broj ljekara potrebne specijalnosti u kantonima, pa i to što zdravstveni sistem nije lišen politike, kako je kazao, te je izgubljen nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera u kantonima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'