Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 14:53 |

VSTV BiH predstavilo projektno rješenje rekonstrukcije zgrade KPZ 'Miljacka'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predstavilo je projektno rješenje rekonstrukcije zgrade Kazneno-popravnog zavoda "Miljacka" u koju će biti smješteni Kantonalni sud i Općinski sud u Sarajevu, čime bi se u velikoj mjeri riješio problem nedostatka smještajnih kapaciteta za njihov rad, te će biti osigurane i dodatne prostorije za sudsku policiju.

Izrada projektne dokumentacije jedan je od ključnih preduvjeta za početak radova, a rješenje budućeg vanjskog i unutrašnjeg izgleda postojeće zgrade KPZ "Miljacka" predstavljeno je tokom sastanka svih aktera uključenih u rješavanje problema smještajnih kapaciteta.

Sastanku su prisustvovali ministrica pravde i uprave Kantona Sarajeva Darja Softić Kadenić, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović, v.d. predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović te predstavnici Ministarstva pravde Federacije BiH, Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, sudske policije i Kazneno-popravnog zavoda "Miljacka".

- Rekonstrukcija zgrade Kazneno-popravnog zavoda otvorenog tipa "Miljacka" za potrebe rada sudova i sudske policije, predstavlja značajan pomak u stvaranju infrastrukturnih i tehničkih uvjeta za efikasniji rad Općinskog suda i Kantonalnog suda u Sarajevu, što ćemo postići zahvaljujući podršci Vlade Norveške koja je finansirala izradu i reviziju projektno-tehničke dokumentacije i Delegacije Evropske unije koja bi trebala finansirati radove kroz IPA Program, te naporima predstavnika bh. Institucija - kazao je član Predsjedništva VSTV-a BiH Sanin Bogunić.

Novi prostorni kapaciteti značit će bolje uvjete za rad, što će se direktno odraziti na brže rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih predmeta te veću dostupnost i kvalitet rada institucija.

Projektnim rješenjem rekonstrukcije KPZ "Miljacka" predviđene su građevinsko-zanatske i instalaterske intervencije na postojećem objektu te budući vanjski izgled fasade i unutrašnjeg dvorišta.

Kako je naglasio Bogunić sam postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije podrazumijevao je izuzetno složene i sigurnosne izazovne poslove na fotometrijskom snimanju unutrašnjosti postojeće zgrade, što je uspješno prevaziđeno zahvaljujući posvećenosti rukovodstva KPZ-a, na čelu s direktorom Farukom Zubčevićem i zaposlenih u toj ustanovi.

Tokom sastanka je, između ostalog, zaključeno i da postoji potreba za jačim angažmanom Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo u osiguravanju dostatnih sredstava za redovno održavanje zgrade Palate pravde u Sarajevu.

Inicijativu za obnovu zgrade KPZ "Miljacka", koju će koristiti sudovi i sudska policija, pokrenuo je VSTV-a BiH uz podršku Vlade Norveške, a cijeli proces podržalo je Federalno ministarstvo pravde, koje paralelno provodi aktivnosti neophodne za izgradnju zatvorskog kompleksa na Igmanu, u koji će biti izmješten KPZ "Miljacka".

Kako je najavljeno, VSTVBiH će i dalje nastojati da se osiguraju neophodna sredstva za unapređenje infrastrukturnih i materijalno-tehničkih uvjeta za funkcioniranje pravosudnih institucija, te insistirati na adekvatnom budžetskom planiranju troškova pravosudnih institucija u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dodik: U Ustavu RS piše da ima visoko i sudsko tužilačko vijeće, to ćemo učiniti

VSTV neće razmatrati niti se oglašavati o zaključcima NSRS u vezi sa pravosuđem

VSTV - Podrška profesionalnom radu kantonalnog suda i tužilaštva u Zenici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo