Svijet     | 27.09.2021. 14:49 |

Pfizer pokrenuo studiju testiranja lijeka za prevenciju Covida

FENA Internet

NEW YORK, 27. rujna (FENA) - Farmaceutski gigant Pfizer saopćio je u ponedjeljak da je pokrenuo naučnu studiju srednje do kasne faze testiranja svog oralnog antivirusnog lijeka za prevenciju infekcije COVID-19 među onima koji su bili izloženi virus.

Kompanija i njeni suparnici, uključujući američki Merck&Co Inc i švicarski Roche Holding AG, utrkuju se u razvoju prvih antivirusnih lijekova za oralnu primjenu protiv COVID-19.

Pfizer je poručio da će proučavati lijek PF-07321332 na 2.660 zdravih odraslih ispitanika starih 18 i više godina koji žive u istom domaćinstvu kao i pojedince s potvrđenom simptomatskom infekcijom COVID-19.

U ispitivanju bi bilo testirano PF-07321332 s niskom dozom ritonavira, starijeg lijeka koji se naširoko koristi u kombinovanim tretmanima protiv HIV infekcija.

Merck i partner Ridgeback Biotherapeutics saopćili su ranije ovog mjeseca da su počeli uključivati ​​pacijente u kasnu fazu ispitivanja njihovog eksperimentalnog lijeka molnupiravira za prevenciju infekcije COVID-19.

Pfizer je također ranije ovog mjeseca saopćio da je započeo ispitivanje PF-07321332 u srednjoj ili kasnoj fazi za liječenje COVID-19 kod nehospitaliziranih, simptomatskih odraslih pacijenata, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Četiri američke savezne države ponovo uvele obavezno nošenje maski

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Indija odobrila svoju prvu nazalnu vakcinu protiv Covida

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'