Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 14:35 |

U BPK smanjen broj novozaraženih, jedna osoba preminula

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. septembra (FENA) - U posljednja 24 sata na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nisu registrovani novi slučajevi infekcije korona virusom, dok je jedna ženska osoba iz Goražda preminula na KCUS-u od posljedica koronavirusa, što je 84. smrtni slučaj u BPK od početka pandemije - potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica te ustanove dr. Medina Bičo precizirala je da je tokom prošle sedmice izvršeno 233 laboratorijskih testiranja, od kojih je 31 uzorak bio pozitivan.

- U odnosu na sedmicu prije zabilježen je manji broj laboratorijski potvrđenih slučajeva Covid 19 infekcije, ali je i testiran manji broj osoba. Trenutno imamo 58 aktivno zaraženih osoba, u izolaciji su 133 osobe. Na Kliničkom centru u Sarajevu na liječenju se nalazi 15 osoba iz Goražda, a riječ je o osobama kod koji se razvila teža klinička slika. Ostale osobe se liječe u kućnim uvjetima - pojansila je Bičo.

Napomenula je da se bilježi veći broj infekcija kod djece školskog uzrasta. Navodi da je registrovan veći broj zaraženih učenika u odnosu na nastavnike, što je vjerovatno rezultat imunizacije nastavnog osoblja.

- Na području Grada Goražda u gotovo svim školama ima zaraženih učenika ali za sada je to pod kontrolom, dva razreda u kojima je više zaraženih prešli su na online nastavu. Iako je kod djece klinička slika blaža, bilo je situacija da imaju razvijenu upalu pluća - istakla je ona.

Direktorica Zavoda naglasila je da se proces vakcinacije na području BPK realizira bez poteškoća. Do sada je prvom dozom vakcinisano ukupno 7.109 osoba, što čini 40,85 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina. Revakcinisano je 3.999 osoba, a taj broj će biti povećan u ovoj sedmici.

- Sutra očekujemo isporuku novih doza Sinofarm i Pfizer za revakcinaciju, s tim da imamo dovoljno doza Sinofarma I AstraZeneca vakcine i za prvu dozu, tako da pozivamo građane da se vakcinišu jer, pokazalo se, vakcine djeluju, više od 80 posto osoba koje su razvile težu kliničku sliku nisu vakcinisane - navela je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana