Ekonomija     | 27.09.2021. 15:21 |

USAID obilježava Svjetski dan turizma u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obilježava 27. septembar, Svjetski dan turizma nizom aktivnosti usmjerenih na unapređenje turističkog sektora i pretvaranja Bosne i Hercegovine u najuzbudljiviju turističku destinaciju na svijetu.

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) otvara obuku Kreiranje atraktivnih festivala koju vodi Halle Butwin, direktorica specijalnih programa prestižnog Smithsonian instituta za folklor i kulturno nasljeđe. Obuka je namijenjena svim organizatorima festivala kulture i organizacijama za rukovođenje destinacije.

Također, USAID Turizam će potpisati Sporazume o saradnji s kompanijama HoldINA i Energopetrol, koja spadaju među najveće lance benzinskih stanica u Bosni i Hercegovinu, i vodeće regionalne kompanije na Balkanu.

Saradnja podrazumijeva pružanje obuke koja se temelji na oficijelnim Smjernicama i protokolima za zaštitu od COVID-19 u turizmu uposlenicima INA i Energopetrol Fresh Cornera putem Turizam akademije, online edukacione platforme za turistički sektor koju je razvio USAID Turizam.

Konačno, USAID Turizam će zvanično predstaviti Online finansijski direktorij (https://www.turizambih.ba/Online-Finansijski-Direktorij.pdf), sveobuhvatni dokument s informacijama o dostupnim izvorima finansiranja za turistički sektor u Bosni i Hercegovini.

- Zahvaljujući jedinstvenim prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine, kao i brojnim  aktivnostima koje provode USAID i lokalni privatni i javni sektor, nestrpljivo očekujemo značajan oporavak i dalji razvoj turističkog sektora u 2021. - najavljeno je iz USAID-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana