Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 14:06 |

Zaimović: Izvodivo je da se poveća iznos minimalne plate

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović komentirajući navode federalnog premijera Fadila Novalića da se kroz izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak iznos najniže plaće s 406 KM poveća na 700 KM rekao je da nikad nije kasno donijeti ovakve zakone.

- S jedne strane značilo bi rasterećivanje privrede, a s druge strane bi se podigao minimalan dohodak tako da bi takvo nešto po mom mišljenju bilo izvodivo. Imamo dobre ekonomske pokazatelje, značajno raste broj zaposlenih - rekao je Zaimović novinarima tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Osvrnuo se na činjenicu da je na sjednici Vlada Federacije BiH iz parlamentarne procedure povukla zakon o šumama.

- Naime, stiglo nam je na desetine amandmana i značajan broj reakcija strukovnih udruženja. Na kraju je resorno radno tijelo sa ministrom zaključilo da bi bilo dobro da se pokuša usaglasiti rješenja s amandmanima. Nadam se da će se ako ne na sljedećoj sjednici, onda u novembru razmatrati zakon o šumama - konstatirao je Zaimović.

Također, na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog Kluba SDP-a BiH da se razmatra informacija o gradnji Bloka 7.

- Tu informaciju smo dobili prije tri, četiri mjeseca i odmah smo je uputili svim zastupnicima. Zvanično nismo dobili zahtjev da je razmatramo od same Vlade FBiH niti da odlučujemo o bilo kakvim zaključcima vezano za tu problematiku. Kolegij Predstavničkog doma je razmatrao zahtjev zastupnika SDP-a Irfana Čengića da se informacija uvrsti u dnevni red, te zaključio da ta informacija ustvari nema prijedloge rješenja kada je u pitanju gradnja Bloka 7 jer u Parlamentu nemamo eksperte koji bi trebali da nađu prijedloge rješenja - istakao je Zaimović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo