Kultura     | 27.09.2021. 14:04 |

Dodijeljeni grantovi za četiri istraživačko-razvojna projekta UNSA

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Dodjela grantova za istraživačko-razvojne projekte Univerziteta u Sarajevu (UNSA) upriličena je danas u Sarajevu.

UNSA je, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), realizirao grant shemu za istraživačko-razvojne projekte u oblasti tehničkih nauka, a aktivnost je realizirana u okviru projekta koji UNDP provodi s Vladom Norveške.

Direktorica Centra za istraživanje i razvoj UNSA Maja Arslanagić Kalajdžić izjavila je da je taj centar opredijeljen da kreira što više prilika za svoje istraživače, kako bi rezultate svog naučnog rada prenijeli i na tržište.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen rekao je da je cilj projekta podrška poduzetnicima i inovatorima jer su oni stub svakog modernog društva i privrede.

Voditelj Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH Edis Arifagić naglasio je da UNDP učestvuje u tom projektu jer se danas u BiH za naučno-istraživački rad izdvaja deseti dio iznosa od evropskog prosjeka, a interesantno je da je to i desetina iznosa koji se za tu oblast izdvajao u bivšoj Jugoslaviji.

Za četiri projekta dodijeljeno je ukupno 120.000 KM, a fokus istraživanja je bio na primjeni istraživačko-razvojnih rješenja u IT-u i autoindustriji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana