Sport     | 27.09.2021. 13:49 |

U kasarni OSBiH 'Rajlovac' svečano otvoren 12. vojni regionalni kup u futsalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Na lokaciji kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Rajlovacu kod Sarajeva danas je svečano otvoren regionalni vojni turnir u futsalu "Kup za mir", pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za vojni sport (CISM).

Pored domaćina Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u "Kupu za mir" sudjeluju i reprezentacije oružanih snaga Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Takmičenje su otvorili ministar obrane BiH Sifet Podžić i predsjednik CISM-a brigadir Hervé Piccirillo uz prisustvo visokih zvanica.

Ministar Podžić je potsjetio na značaj koju međunarodna organizacija CISM ima u jačanju mira i prijateljstva među pripadnicima oružanih snaga raznih zemalja, kao i samog "Kupa za mir" u futsalu, koji se po dvanaesti put u regiji održava od 2009. godine.

- Jasno je da ovakav vid natjecanja u kojem sudjeluju BiH, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija za nas ima poseban značaj, jer nam pomaže u jačanju naše suradnje i prijateljskih odnosa, i to ne samo kroz zajedničke vježbe i ostale uobičajene aktivnosti oružanih snaga, već  i kroz sportsko nadmetanje naših vojnika - izjavio je Podžić.

On je pozvao sportiste na fer i pošteno nadmetanje.

U obraćanju, brigadir Piccirillo je naglasio da CISM okuplja 140 zemlja i da je cilj vijeća, uz moto “Prijateljstvo kroz sport”, promocija sportskih aktivnosti i fizičke edukacije između oružanih snaga, kao sredstvo za jačanje mira u svijetu.

- Svim vojnim sportašima predstavlja veliko zadovoljstvo biti ovdje i na jednom od najpoznatijih svjetskih vojnih natjecanja za mir, koje se organizira  pod kišobranom CISM-a. Ovo je prilika za razmjenu iskustava, upoznavanje sa kulturom i naslijeđem prekrasnog grada Sarajeva, kao i širenje vojnih vrijednosti CISM-a - izjavio je brigadir Piccirillo.

Vojno takmičenje u „Kupu za mir“ u futsalu održava se u sportskoj dvorani hotela „Hills“ u Sarajevu od 26. septembra do 1. oktobra, a utakmice sude sudije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvoren Omladinski Film Festival Sarajevo -OFF

Otvoren najveći naučni događaj u regiji - 13. dani BHAAAS-a

Predstava 'Heroj nacije' otvara ovogodišnju Mostarsku lisku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana