Kultura     | 27.09.2021. 14:28 |

Kongresu Geštalt psihoterapije prisustvovali stručnjaci iz više od 20 država

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Četvrti Međunarodni i interdisciplinarni kongres Geštalt psihoterapije, održan u Sarajevu, ukazao je na potrebu da se ljubav ponovo razmotri kroz svoje manifestacije u raznim oblastima i kontekstima ljudskog bivanja, te raznim identitetima i ulogama kao što je roditeljstvo, partnerstvo, prijateljstvo, ljubav prema Bogu te redefinira novim kako teorijskim tako i znanjima iz savremenih naučnih istraživanja.

Tema tog kongresa bila je 'Ljubav i stanje sadašnjeg čovjeka' i, kako je istaknuto, ljubav postaje tema koju ponovo treba osvijestiti i uvrstiti u obrazovanje, kroz educiranje generacija ne samo o pojavama ljubavi u raznim ljudskim iskustvima tj. ulogama, već mnogo značajnije a to je koji su uslovi da ljubav postoji, da se pojavi.

- Ovaj kongres nas uči da valja naučiti ljude, naročito djecu i mlade, da je ljubav u sadašnjosti, da se manifestira kroz prisustvo i pažnju, da se pri tome čuva jedinstvenost osobe dok se kreira zajedništvo - ističe se.

Kako je rečeno, savremena tehnologija prijeti da poništi čovjekovu sposobnost za prisustvom i pažnjom upućenom drugom čovjeku.

- Snažna poruka Kongresa je da se osvijesti takav utjecaj tehnologije na ta dva osnovna elementa ljudskog postojanja, prisustvo i pažnju ka drugome, te pronađe način da tehnologija bude u službi tih zahtjeva ljubavi, da se ljubav ne bi udaljila od čovjeka. Ljubav je put do kreativnosti i usavršavanja ljudskog bića. Ako je to tako, ovaj kongres ukazuje na našu odgovornost da vratimo ljubav i uslove za ljubav ovako shvaćenu u temelje naših života jer je to garancija sretnije zajednice – navodi se.

U saopćenju za javnost podsjeća se na riječi bh. nobelovca književnika Ive Andrića ‘Ljubav se ne može pronaći tamo gdje je nema, niti se može sakriti tamo gdje je ima’ i naglašava da je IV Kongres Geštalt psihoterapije poslao jasnu poruku iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine da je ‘ovdje ljubav prisutna i da ljubav kao takva našem životu daje smisao’.

- Najavljen je i V Kongres Geštalt psihoterapije, koji će biti održan od 21. do 24. septembra 2023. godine na Malti - navodi se.    

Sarajevskom Kongresu Geštalt psihoterapije prisustvovali su stručnjaci (iz geštalt psihoterapije tako i drugih terapijskih pravaca) iz više od dvadeset država svijeta, uživo Kongres je pratilo 220 učesnika, a više od 500 kongres je pratilo putem Zoom platforme. Tokom trodnevnog događaja organizirana su 22 plenarna predavanja/izlaganja i 13 radionica, a govorio je ukupno 41 stručnjak iz svijeta psihoterapije, psihijatrije i drugih oblasti.

- Nakon kongresa u Zagrebu, Beogradu i Skoplju, kongres je održan i u Sarajevu u organizaciji EGN Mreže europskih akreditiranih instituta za edukaciju iz geštalt psihoterapije iz Hrvatske, Malte, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Organizacija IV Kongresa u Sarajevu pripala je Institutu Psihointegrum iz Sarajeva - navodi organizator. 

Po definiciji Geštalt psihoterapija je pozitivan i praktičan integrativni terapeutski pristup pomoću kojega se želi pomoći ljudima da se usredotoče na svoje neposredne misli, osjećaje i ponašanje te da bolje razumiju način na koji se odnose prema drugima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta