Stranačke aktivnosti     | 27.09.2021. 13:21 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

 

Magazinović: Najveća pomoć susjeda je da prestanu pomagati

Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović na poziv zagrebačke Akademije za politički razvoj učestvovao na regionalnom skupu „Pandemijski svijet i EU: izazovi i prilike za demokraciju“, na kojem je govorio na temu „Zapadni Balkan u raljama međunarodnih odnosa“.

Magazinović je istakao da stvari treba nazivati pravim imenom i iznio svoje mišljenje da je Bosna i Hercegovina danas pod jednom vrstom agresije iz susjedstva. Naravno, naglasio je, ne radi se o oružanoj agresiji, ali je jasno da se umjesto oružja koriste ekonomija, politika, pravosuđe, administracija i diplomatija, te dodao da je Bosna i Hercegovina veoma opterećena uticajem i susjednih država i svjetskih sila čiji se interesi prelamaju na području Zapadnog Balkana.

Govoreći o uticaju Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini Magazinović je istakao da su ove dvije susjedne države direktni akteri političkog života u Bosni i Hercegovini što nije ilustracija dobrosusjedskih odnosa i poštovanja, te da bi najveća pomoć od susjeda bila da prestanu „pomagati“. U svom izlaganju je rekao da razumije da predsjednici Vučić i Milanović miješajući se u političke odnose i procese unutar BiH pokušavaju pojačati svoju važnost u međunarodnim krugovima, ali da to Bosni i Hercegovini ne donosi ništa dobro.

Magazinović je istakao da su zapadni partneri Bosne i Hercegovine, prije svega EU i SAD suodgovorni za jak uticaj Rusije, Turske i Kine jer su u jednom periodu potpuno zanemarili BiH i otvorili prostor drugima da jačaju svoje prisustvo.

Odgovarajući na pitanje u uticaju Turske u BiH, Magazinović je rekao da je Turska značajno prisutna u regiji, ali da vlada pogrešno mišljenje da je ova država jedan od najvećih investitora u BiH. Slikovito predstavljajući prisustvo Turske u regiji Magazinović je rekao da ova zemlja Bosni i Hercegovini „šalje zastave“, a Srbiji investicije.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana