Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 12:55 |

Dautbašić: NICS sistem novi alat u spašavanju unesrećenih (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 27. rujna (FENA) - Projekt "Napredna regionalna koordinacija u nesrećama", kojem je cilj kroz vježbu "NICS Mostar 2021" osposobiti spasilačke službe zaštite i spašavanja, te razmijeniti informacije s Oružanim snagama (OS) BiH tijekom pomoći civilnim strukturama u BiH u odgovoru na prirodnu ili drugu nesreću, predstavljen je u ponedjeljak u Mostaru.

Cilj ove vježbe također je i testiranje i mogućnosti uporabe NATO-ovog sistema za naprednu regionalnu koordinaciju u nesrećama (NICS) koja olakšava koordinaciju odgovora na katastrofe u realnom vremenu.

Ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Eugen Ćubela kazao je kako će vježba biti realizirana od 27. do 29. rujna na širem području grada Mostara.

- Vježbe će se izvesti na lokacijama Planinica, Brkanovo brdo i Rujište, kao i u selu Zijemlje te Nevesinju. Na vježbi će sudjelovati pripadnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, te predstavnici Društva crvenog križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija - kazao je Ćubela na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je za potrebe izvođenja vježbe pripremljen i poseban scenarij.

- Pripremljen je scenarij kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove uporabe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim naglaskom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u BiH - kazao je Ćubela.

Bakir Dautbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH istaknuo je kako sigurnost, zaštita i spašavanje sve više postaju međunarodni problem.

- To je problem na koji se više nacionalno neće moći odgovarati, trebat će mnogo više koordinacije i zajedničkog rada između država. Jako sam sretan što danas imamo sve aktere zaštite i spašavanja u BiH na ovoj vježbi. NICS Mostar 2021 vježba je koja će našim spasiocima donijeti novo oruđe koje će praviti upravo onu razliku u minutama koja dijeli unesrećene od života i smrti. To su aplikacije koje će na online platformi imati svi akteri koji utječu u zaštiti i spašavanju, a to je nešto što je BiH osigurano kroz NICS projekt koji podržava NATO savez - kazao je Dautbašić.

Dodao je kako će u centrima u kojima se bude rukovodilo zaštitom i spašavanjem biti svi podaci o kretanju spasioca, vozila i letjelica.

- Isto tako imat ćemo relevantne podatke, odnosno potporu iz zraka u realnom vremenu, a sve to omogućuje ova online platforma, a riječ je o jednom od najmodernijih alata koji u ovom trenutku može imati sistem zaštite i spašavanja - naglasio je Dautbašić.

Uime Ministarstva sigurnosti BiH svim sudionicima zaželio je mnogo uspjeha te da se vježba završi na zadovoljavajući način.

- Želim da se ovaj novi alat integrira u naše sisteme i da prije svega pomogne našim spasiocima da upravo te minute koje znače život ili smrt budu na strani života, kako njihove sigurnosti, tako i sigurnosti unesrećenih - kazao je Dautbašić.

U srijedu, 29. rujna, od 12 do 12.30 održat će se prezentacija vježbe (Baza operacija NICS Mostar 2021, Snježna kuća na Rujištu), a potom pokazna vježba s aktivnostima spasilaca i helikoptera (lokacija u blizini Snježne kuće).

Od 13.20 planirane su izjave za medije (na lokaciji pokazne vježbe), a u 14 sati postrojavanje sudionika vježbe i vozila (plato ispred Snježne kuće).

Organizatori ovom prilikom mole sve građane da se ne uzbunjuju ako vide nalet helikoptera, nešto više vozila i slično, jer će to sve biti u sklopu navedene akcije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6519

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BR6NDdC3NIhk8mh-qL--bCW9K9lw6IXm?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!