Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 12:13 |

Brkić: Žitelji zapadnog Balkana bezrezervno podržavaju europsku perspektivu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjeluje na 17. Salzburg Europa Summitu koji se od 26. do 28. septembra ove godine održava u organizaciji Instituta regija Europe.

S obzirom na potporu Republike Austrije europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, Summit predstavlja prigodu da se sagledaju mogućnosti ubrzanja procesa pristupanja EU, te predstavi ostvareni napredak kao i daljnji planovi.

Brkić je sudjelovao prvog dana Summita na ministarskom panelu pod nazivom "Proširenje zapadnog Balkana: slijepa ulica ili brza traka”. Uvodničarka na panelu bila je Karoline Edtstadler, austrijska ministrica za EU i ustav, a uz Brkića na panelu su sudjelovali i Jadranka Joksimović, ministrica za EU integracije Srbije, Đorđe Radulović, ministar vanjskih poslova  Crne Gore, Megi Fino, zamjenica ministra za europske i vanjske poslove Albanije, Zoran Popov, državni tajnik vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Tanja Miščević, zamjenica glavnog tajnika RCC-a.

Brkić je istaknuo kako je svaka prigoda za razmišljanje i raspravu o trenutačnim i budućim trendovima i izazovima EU dobrodošla, osobito kada se to odnosi na proces proširenja. Naglasio je da je riječ o procesu od strateškog značaja za regiju zapadni Balkan i njezinu perspektivu upotpunjavanja europske obitelji. Ukazao je na činjenicu da je više od dvadeset godina europskih integracija donijelo mnogo pozitivnih promjena u regiji, ali se ukupni rezultati mogu smatrati mješovitim. Ocijenio je da se tijekom svih ovih godina proces integracija pokazao prilično krhkim, prepun ukorijenjenih složenosti, različitih interesa, rascjepkanosti opredjeljenja za proširenje, a u posljednje vrijeme i uvjerljiv izvor nepredvidljivosti, s obzirom na Brexit i oživljavanje rasprava „proširenja nasuprot produbljivanja“.

Brkić je poručio je da je u igri vjerodostojnost EU, njezin model integracije, kao i fleksibilnost i prilagodljivost izazovima i preprekama te da je ovo prigoda da izađemo kao jedinstvenija i snažnija Unija ili kao subjekt koji se ne može uspješno suočiti sa svojim unutarnjim izazovima i ispuniti svoja obećanja. Podsjetio je na povijesnu ideju koja stoji iza projekta europskih integracija  „ujedinjeni u različitosti“, te da nema mjesta strahu u potpunoj provedbi ovog mota kada su u pitanju izgledi za integraciju zapadnog Balkana. Ponovio je da žitelji zapadnog Balkana  i pored usporavanja procesa proširenja i dalje bezrezervno podržavaju europsku perspektivu regije.

Potom je poručio da se nedvojbeno naš rad i reforme moraju nastaviti, ali i da se obećanja s obje strane moraju održati, kako bi europska perspektiva ostala vjerodostojna. Izrazio je uvjerenje da je potrebno zadržati zamah proširenja i kontinuirane predanosti reformama glede vjerodostojnosti politike proširenja, koja se temelji na strogim i poštenim uvjetovanjima, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima i, što je najvažnije, načelu zasluge. Istaknuo je, da bez obzira na događaje u budućnosti, zapadni Balkan ne bi trebao postati ni periferija s ograničenom odgovornošću, niti jednostavan primatelj pomoći, s obzirom na proširenje, koje bi se stalno odgađalo. Zaključio je kako pozitivni pomaci u zemljama zapadnog Balkana šalju snažan signal transformacijske moći perspektive pristupanja EU te djeluju kao poticaj cijeloj regiji da nastavi s reformama i tako pojača pripreme za članstvo u EU.

Dvodnevni 17. Salzburg Europa Summit, koji je okupio brojne europske i regionalne dužnosnike, predstavlja događaj za razmjenu mišljenja o aktualnim kretanjima unutar Europske unije, poduzetim mjerama u cilju suzbijanja pandemije Covid-19 i ekonomskog oporavka, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sultanata Oman za BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom